Może, to i nie tort do jakich jesteśmy przyzwyczajeni, ale czasami dobrze jest coś zmienić.
Tort zrobiony jest z 7 blatów miodowych, a każdy z nich przełożony jest bardzo smacznym kremem waniliowo-kajmakowym. Całość zaś, posmarowana jest kwaśną śmietaną i posypana siekanymi orzechami. Najlepiej zrobić go 2 dni wcześniej, żeby skruszał.
SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25 cm;
czas przygotowania 2 godziny
+ czas oczekiwania 24-48 godzin
Ciasto:
- 125 g masła
- 5 łyżek miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 600 g mąki (3,5 szklanki)
- 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5 l mleka
- 0,5 l mleka
- 1 masło (o temperaturze pokojowej)
- 400 g kajmaku
Dekoracja:
- 0,5 l śmietany 26% dobrze schłodzonej
- 2 fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- aromat waniliowy
- 100 g siekanych orzechów
WYKONANIE:
Krem:
Ugotować budyń wg. opisu na opakowaniu. Gorący przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchni. Zapobiegnie to powstania kożucha. Pozostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puch.
Do utartego dodać w kilku partiach masę kajmakową, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy kajmakowej dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy.
Ciasto:
Do średniego rondelka włożyć masło, miód, cukier. Podgrzewać mieszając, aż rozpuści się cukier i masło. Wsypać sodę i dolać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zmieni kolor na brązowy.
Brązową i aromatyczną masę lekko schłodzić, dodać jaja i energicznie mieszać rózgą, żeby połączyć je z masą. Stopniowo dodawać mąkę, Gdy będzie już masa zbyt gęste, żeby mieszać łyżką, wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto z pozostałą mąką. Należy to zrobić, póki masa jest ciepła.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą należy cienko rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypując mąką. Przyłożyć dno tortownicy i obciąć nadmiar ciasta. Piec na złoty kolor w 180'C ok. 10 minut. Skrawki ciasta połączyć i rozwałkować siódmy placek.
Upieczone blaty posmarować kremem kajmakowym, obciążyć deską i dwoma kg cukru.
Wstawić do lodówki na dobę lub dwie. Najlepiej owinąć folią, żeby nie obsychał.
Gdy blaty skruszeją, tort udekorować bitą śmietaną z fixem i siekanymi orzechami.
Smacznego :)
Ile warstw. Piękny i na pewno pyszny tort!
OdpowiedzUsuńjadłam! jest przepyszny :) byłam kilka razy w Czechach i tam ten tort jest bardzo popularny, w każdym samoobsługowym sklepie można kupić nawet oddzielnie zapakowany w karton kawałek
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco, te wszystkie warstwy naprawdę robią wrażenie :)
OdpowiedzUsuń