SKŁADNIKI: blaszka o wymiarach 25x30 cm;
czas przygotowania 90 minut + czas oczekiwania 24 godzin
KREM:
- 5 żółtek
- 0,75 l mleka
- 60 g cukru(3 łyżki)
- 60 g maki pszennej(2 łyżki)
- 30 g maki ziemniaczanej(1 łyżka)
- 250 g miękkiego masła
- 400 g masy kajmakowej
CIASTO:
- 125 g masła
- 5 łyżek miodu (wielokwiatowy, gryczany)
- 200 g cukru trzcinowego
- cukier waniliowy
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny
- 3 jaja
- 700 g mąki
Mąka do podsypania podczas wałkowania.
Dekoracja:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować budyń domowy tj. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem i mąką. Zalać wrzącym mlekiem i gotować 2 minuty, żeby budyń zgęstniał.
Gorący przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchni. Zapobiegnie to powstania kożucha. Pozostawić do ostygnięcia.
Gorący przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchni. Zapobiegnie to powstania kożucha. Pozostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć do białości. Do utartego dodać w kilku partiach masę kajmakową, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy kajmakowej dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy.
Ciasto:
Do średniego rondelka włożyć masło, miód, cukier. Podgrzewać mieszając, aż rozpuści się cukier i masło. Wsypać sodę i dodać kwasek cytrynowy lub sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, masa zacznie się pienić. Do gorącej dodać po jednym jajku, za każdym razem energicznie mieszać rózgą, żeby połączyć je z masą. Dodać większą część mąki i dokładnie wymieszać łyżką. Na stolnicę wysypać pozostałą część mąki, wylać miodową masę(ciepłą) i zagnieść ciasto.
Ciasto jest bardzo plastyczne.
Ciasto jest bardzo plastyczne.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą należy cienko rozwałkować na papierze na wielkość naszej blaszki, podsypując mąką. Piec na złoty kolor w 180'C ok. 10 minut. Upieczone blaty ułożyć ostrożnie jeden na drugim, pozostawiając papier między blatami.
Jeden blat pokruszyć do dekoracji. Pozostałe pięć przełożyć kremem. Wierzch także smarujemy kremem i posypujemy okruszkami z blatu. Przykryć pergaminem i lekko obciążyć drewnianą deską i dwoma kilogramami cukru. Wstawić na dobę do lodówki. Następnego dnia ciasto udekorować rozpuszczoną czekoladą z mlekiem.
Ciasto wyjąć z lodówki na co najmniej pół godziny przed spożyciem.
Smacznego:)
Jeden blat pokruszyć do dekoracji. Pozostałe pięć przełożyć kremem. Wierzch także smarujemy kremem i posypujemy okruszkami z blatu. Przykryć pergaminem i lekko obciążyć drewnianą deską i dwoma kilogramami cukru. Wstawić na dobę do lodówki. Następnego dnia ciasto udekorować rozpuszczoną czekoladą z mlekiem.
Ciasto wyjąć z lodówki na co najmniej pół godziny przed spożyciem.
Smacznego:)
Marzę o niej od dawna, ale przerażają mnie te wszystkie warstwy...
OdpowiedzUsuńWitaj Aniu. Nie bój się tych warstw. Jedena w piwkarniku i druga do wałkowania. Wdzystko idzie dość szybko i sprawnie. Na pewno pójdzie Ci z tym jak po maśle. Kawa, herbata z takim ciachem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pozdrawiam serdecznie i miło, że jesteś. :)
Usuń