SKŁADNIKI: blaszka o wymiarach 25x30 cm;
czas przygotowania 90 minut + czas oczekiwania 24 godzin
KREM:
- 5 żółtek
- 0,75 l mleka
- 60 g cukru(3 łyżki)
- 60 g maki pszennej(2 łyżki)
- 30 g maki ziemniaczanej(1 łyżka)
- 250 g miękkiego masła
- 400 g masy kajmakowej

CIASTO:
- 125 g masła
- 5 łyżek miodu (wielokwiatowy, gryczany)
- 200 g cukru trzcinowego
- cukier waniliowy
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny
- 3 jaja
- 700 g mąki
Mąka do podsypania podczas wałkowania.
Dekoracja:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować budyń domowy tj. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem i mąką. Zalać wrzącym mlekiem i gotować 2 minuty, żeby budyń zgęstniał.
Gorący przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchni. Zapobiegnie to powstania kożucha. Pozostawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć do białości. Do utartego dodać w kilku partiach masę kajmakową, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy kajmakowej dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy.
Ciasto:
Ciasto jest bardzo plastyczne.


Jeden blat pokruszyć do dekoracji. Pozostałe pięć przełożyć kremem. Wierzch także smarujemy kremem i posypujemy okruszkami z blatu. Przykryć pergaminem i lekko obciążyć drewnianą deską i dwoma kilogramami cukru. Wstawić na dobę do lodówki. Następnego dnia ciasto udekorować rozpuszczoną czekoladą z mlekiem.
Ciasto wyjąć z lodówki na co najmniej pół godziny przed spożyciem.
Smacznego:)
Marzę o niej od dawna, ale przerażają mnie te wszystkie warstwy...
OdpowiedzUsuńWitaj Aniu. Nie bój się tych warstw. Jedena w piwkarniku i druga do wałkowania. Wdzystko idzie dość szybko i sprawnie. Na pewno pójdzie Ci z tym jak po maśle. Kawa, herbata z takim ciachem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pozdrawiam serdecznie i miło, że jesteś. :)
Usuń