sobota, 7 listopada 2015

Ciasto miodowe "Marlenka"






Ciasto "Marlenka" to aromatyczny, miodowy i wilgotny przekładaniec. Idealny na święta i inne rodzinne uroczystości. Składa się z 5-6 miodowych blatów, które przełożone są kremem kajmakowym. Pomimo dużej ilości placków, robi się je  dość szybko. Ciasto należy zrobić dzień wcześniej, ponieważ  kruche i miodowe blaty potrzebują czasu, żeby nabrać wilgoci z kremu. Przekładaniec im  dłużej leżakuje, tym delikatniejszy.

SKŁADNIKI: blaszka o wymiarach 25x30 cm;
czas przygotowania 90 minut + czas oczekiwania 24 godzin

KREM:

  • 5 żółtek
  • 0,75 l mleka
  • 60 g cukru(3 łyżki)
  • 60 g maki pszennej(2 łyżki)
  • 30 g maki ziemniaczanej(1 łyżka) 
  • 250 g miękkiego masła
  • 400 g masy kajmakowej




CIASTO:

  • 125 g masła
  • 5 łyżek miodu (wielokwiatowy, gryczany)
  • 200 g cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny
  • 3 jaja
  • 700 g mąki
Mąka do podsypania podczas wałkowania.

Dekoracja:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka


PRZYGOTOWANIE:


Ugotować budyń domowy tj. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem i mąką. Zalać wrzącym mlekiem i gotować 2 minuty, żeby budyń zgęstniał.
 Gorący przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchni. Zapobiegnie to powstania kożucha.  Pozostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć do białości. Do utartego dodać w kilku partiach  masę kajmakową, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy kajmakowej dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy.

Ciasto:  
Do średniego rondelka włożyć masło, miód, cukier. Podgrzewać mieszając, aż rozpuści się cukier i masło. Wsypać sodę i dodać kwasek cytrynowy  lub sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, masa zacznie się pienić. Do gorącej  dodać po jednym jajku, za każdym razem energicznie mieszać rózgą, żeby połączyć je z masą. Dodać większą część mąki i dokładnie wymieszać łyżką. Na stolnicę wysypać pozostałą część mąki, wylać miodową masę(ciepłą) i zagnieść ciasto.
 Ciasto jest bardzo plastyczne.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą należy cienko rozwałkować na papierze na wielkość naszej blaszki, podsypując mąką.  Piec na złoty kolor w 180'C ok. 10 minut. Upieczone blaty ułożyć ostrożnie jeden na drugim, pozostawiając papier między blatami.
Jeden blat pokruszyć do dekoracji. Pozostałe pięć przełożyć kremem. Wierzch także smarujemy kremem i posypujemy okruszkami z blatu. Przykryć pergaminem i lekko obciążyć drewnianą deską i dwoma kilogramami cukru. Wstawić na dobę do lodówki. Następnego dnia ciasto udekorować rozpuszczoną czekoladą z mlekiem. 
Ciasto wyjąć z lodówki na co najmniej pół godziny przed spożyciem.
Smacznego:)



2 komentarze:

  1. Marzę o niej od dawna, ale przerażają mnie te wszystkie warstwy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu. Nie bój się tych warstw. Jedena w piwkarniku i druga do wałkowania. Wdzystko idzie dość szybko i sprawnie. Na pewno pójdzie Ci z tym jak po maśle. Kawa, herbata z takim ciachem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pozdrawiam serdecznie i miło, że jesteś. :)

      Usuń