piątek, 13 listopada 2015

Ciasto ,,Wiewiórka" (z jabłkami)





,,Wiewiórka", to ciekawe i smaczne ciasto z dodatkiem jabłek i orzechów.
Dzięki blogowi Tysia Gotuje mogłam przekonać się na własnej skórze, jak smakuje jesień.


SKŁADNIKI: forma o wymiarach 20 x 20 cm
Czas przygotowania: 60 minut

  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  300 g mąki
  • 3 jabłka
  • 1 szklanka orzechów włoskich
LUKIER:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietanki
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • orzechy do dekoracji

Dodatkowo:

  • masło lub olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy
WYKONANIE:

Orzechy drobno posiekać.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki, a te w plasterki lub kostkę.
Do miski wbić jaja, dodać cukier, szczyptę soli, Zmiksować na  puszysty krem. Następnie dodać olej, sok z cytryny, cynamon i przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Zmiksować.
Dodać pokrojone jabłka i orzechy. Wymieszać. Przełożyć do formy. Wyrównać powierzchnię. 
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 40-45 minut.
Upieczony wyjąć z piekarnika.
Przygotować lukier tj. w miseczce rozetrzeć łyżką do białości cukier puder ze śmietanką i sokiem.
Przełożyć do rożka lub foliowego woreczka. Naciąć jego róg i dekorować jeszcze ciepłe ciasto. 
Posypać siekanymi orzechami.
Smacznego :)


Moje wypieki. Wielki powrót

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html


Prezenty na Mikołajki II




















1 komentarz: