,,Wiewiórka", to ciekawe i smaczne ciasto z dodatkiem jabłek i orzechów.
Dzięki blogowi Tysia Gotuje mogłam przekonać się na własnej skórze, jak smakuje jesień.
SKŁADNIKI: forma o wymiarach 20 x 20 cm
Czas przygotowania: 60 minut
- 4 jaja
- 200 g cukru
- 125 ml oleju
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 300 g mąki
- 3 jabłka
- 1 szklanka orzechów włoskich
LUKIER:
Dodatkowo:
- masło lub olej do posmarowania formy
- mąka do posypania formy
Orzechy drobno posiekać.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki, a te w plasterki lub kostkę.
Do miski wbić jaja, dodać cukier, szczyptę soli, Zmiksować na puszysty krem. Następnie dodać olej, sok z cytryny, cynamon i przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Zmiksować.
Dodać pokrojone jabłka i orzechy. Wymieszać. Przełożyć do formy. Wyrównać powierzchnię.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 40-45 minut.
Upieczony wyjąć z piekarnika.
Przełożyć do rożka lub foliowego woreczka. Naciąć jego róg i dekorować jeszcze ciepłe ciasto.
Posypać siekanymi orzechami.
Smacznego :)
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Typowo jesienne, pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuń