niedziela, 15 listopada 2015

Kwiaty z ananasa



 Kwiaty z ananasa to ciekawa i piękna dekoracja np: tortów, ciast, deserów, koktajli.
Można je także wykorzystać na bardzo smaczną i zdrową przekąskę (chipsy).
Pierwszy raz zobaczyłam je U Danusi. Urzekły mnie swoim wdziękiem i oryginalnością.




SKŁADNIKI: na ok. 30 kwiatów; czas przygotowania: 3-4 godziny

  • 1 ananas


Owoc ananasa układamy na desce, obcinamy jego dwa końce, obieramy i usuwamy oczka".
Bardzo ostrym nożem lub szatkownicą kroimy na cienkie plasterki.
Osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na ruszcie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 100'C przez 45 minut.
 Można użyć suszarki do grzybów.
  Plasterki ananasa należy co ok.15 minut przekręcać.
Po 45 minutach musimy zmniejszyć temperaturę do 50'C.
Plasterki przekładamy na zewnętrzną stronę  foremek do babeczek i suszymy tak przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie, plasterki ananasa przypominają już kwiatki, ale prawdopodobnie nie są jeszcze  dokładnie wysuszone, dlatego należy je umieścić, pojedynczo w foremkach na babeczki i pozostawić w ciepłym piekarniku na całą noc.
Wysuszone przechowywać w hermetycznym pojemniku, żeby nie nabierały wilgoci z otoczenia.
Listki ananasa można wykorzystać do zrobienia czekoladowych liści ananasa.
Należy je dokładnie umyć, przetrzeć alkoholem, natłuścić olejem i posmarować dwoma warstwami rozpuszczonej, gorzkiej czekolady. Gdy czekolada dobrze zastygnie, ostrożnie odklejamy czekoladowe listki ananasa.
Smacznego i aromatycznej zabawy



Prezenty na Mikołajki II

3 komentarze: