SKŁADNIKI: 6-10 porcji; czas przygotowania- 24 godzin
- 4 duże buraki ćwikłowe
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 l wrzątku
- kilka suszonych grzybów
- 1 łyżka octu,
- pieprz, sól, majeranek, ostra papryka, pieprz ziołowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, przyprawa magi, sok z cytryny, kilka plasterków świeżego imbiru, cukier
PRZYGOTOWANIE:
Barszcz należy podszykować dzień przed podaniem.
Buraczki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę i czosnek obrać i przeciąć na krzyż.
Do gara wsypać pokrojone buraczki, cebulę, czosnek i kilka suszonych grzybów (jeśli nie lubimy, można pominąć). Zalać wrzącą wodą, dodać lyżkę octu. Przykryć i odstawić na 24 godzin, żeby buraki puściły sok i barszcz nabrał mocy.
Na drugi dzień dodać przyprawy i zagotować (1 minuta), odczekać godzinę, a potem przecedzić.
Doprawić. Barszcz ma piękny bordowy kolor i smakuje wyśmienicie.
Podawać gorący z uszkami, drożdżowymi pasztecikami lub krokietami czy ziemniakami.
Smacznego :)
Ile się daje przypraw do barszczu, żeby smakował wyśmienicie? Po lyzeczce? Mniej więcej?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam,że nie odpisałam wcześniej, ale w nawale prac nie zauważyłam pytania. Po łyżce każdej to raczej będzie za dużo, najlepiej dodać troszkę mniej, wymieszać wszystko,spróbować i ocenić smak. W razie konieczności doprawić jeszcze raz przyprawami.
Usuń