SKŁADNIKI: czas przygotowania ok. 60 minut
- 250 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 80 g migdałów
- olejek migdałowy lub waniliowy
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek marmolady z pigwy może być inna
WYKONANIE:
Migdały rozdrobnić blenderem na mączkę.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, sól, zmielone migdały, proszek do pieczenia i kawałki masła. Wszystko usiekać nożem. Dodać jajko i olejek migdałowy, szybko zagnieść ciasto. Odstawić na pól godziny w chłodne miejsce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, w razie konieczności podsypać trochę mąki. Za pomocą foremki wycinać gwiazdki. W co drugim ciasteczku wyciąć dziurkę. Wycięte gwiazdki układać na blaszce posypanej mąką lub wyłożonej pergaminem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 170'C przez 10-15 minut. Ciasteczka powinny być jasne i upieczone.
Gdy wystygną, przekładać gorącą marmoladą z pigwy. Patrz zdjęcie.
Można posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w hermetycznym pojemniku.
Przechowywać w hermetycznym pojemniku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz