sobota, 26 grudnia 2015

Migdałowe gwiazdki z pigwą





 Kruche, świąteczne ciasteczka migdałowe, nadziewane marmoladą z pigwy. Doskonałe do kawy lub herbaty.

SKŁADNIKI: czas przygotowania  ok. 60 minut

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g migdałów
  •  olejek migdałowy lub waniliowy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek marmolady z pigwy może  być inna 
Dodatkowo foremka do wycinania gwiazdek i nakrętka od butelki lub tylka do wycięcia dziurki.

WYKONANIE:

Migdały rozdrobnić blenderem na mączkę.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, sól, zmielone migdały, proszek do pieczenia i kawałki masła. Wszystko usiekać nożem. Dodać jajko i olejek migdałowy, szybko zagnieść ciasto. Odstawić na pól godziny w chłodne miejsce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, w razie konieczności podsypać trochę mąki. Za pomocą foremki wycinać gwiazdki. W co drugim ciasteczku wyciąć dziurkę. Wycięte gwiazdki układać na blaszce posypanej mąką lub wyłożonej pergaminem. 
Piec w nagrzanym piekarniku w 170'C przez 10-15 minut. Ciasteczka powinny być jasne i upieczone.
Gdy wystygną, przekładać gorącą marmoladą z pigwy. Patrz zdjęcie.
 Można posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w hermetycznym pojemniku.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz