Danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI: 4 porcje; czas przygotowania ok. 60 minut
- 4 okonie morskie (sprawione)
- 8 średnich ziemniaków
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 1 duży pomidor
- 1 duża cebula
- kilka łyżek oliwy
- sól, pieprz, oregano
- cytryna
- woda do ugotowania ziemniaków
WYKONANIE:
Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry. Podgotować w słonej wodzie przez 10 minut (aż będą połmiękkie). Odcedzić i wyłożyć nimi dno brytfanny. Cebulę obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na oleju. Zarumienioną cebulę rozłożyć na ziemniakach.
Sprawione okonie przyprawić sola, pieprzem i oregano. Ułożyć na ziemniakach i cebuli.
Pomidora umyć, pokroić w drobną kostkę i posypać nim rybę. Skropić oliwą i podlać winem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C przez ok. 30 minut.
Podawać gorące z cytryną i surówką.
Smacznego :)
Ooo wygląda super. Aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, był znakomity. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń