wtorek, 29 grudnia 2015

Okoń morski pieczony na ziemniakach


Danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

SKŁADNIKI: 4 porcje; czas przygotowania ok. 60 minut

  • 4 okonie morskie (sprawione)
  • 8 średnich ziemniaków 
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz, oregano
  • cytryna
  • woda do ugotowania ziemniaków
WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry. Podgotować w słonej wodzie przez 10 minut  (aż będą  połmiękkie). Odcedzić i wyłożyć nimi  dno brytfanny. Cebulę obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na oleju. Zarumienioną cebulę rozłożyć na ziemniakach.
Sprawione okonie przyprawić sola, pieprzem i oregano. Ułożyć na ziemniakach i cebuli.
Pomidora umyć, pokroić w drobną kostkę i posypać nim rybę. Skropić oliwą i podlać winem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C przez ok. 30 minut.
Podawać gorące z cytryną i surówką.
Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Ooo wygląda super. Aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, był znakomity. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń