poniedziałek, 4 stycznia 2016

Sałatka z kukurydzy, selera i ananasa



 Bardzo smaczna sałatka na świąteczny stół i nie tylko.

SKŁADNIKI: 4 osoby; czas przygotowania 15 minut

  • 1 słoiczek selera konserwowego 280 g
  • kukurydza z puszki 380 g (odłożyć 4 łyżki  kukurydzy do dekoracji)
  • 4 plastry ananasa ( naturalny lub z puszki)
  • 250 g mozzarelli
  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • plaster  cebuli (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz 
Do dekoracji 4 łyżki kukurydzy, owoce pęcherzycy, listki bazylii.

PRZYGOTOWANIE:
Ananasa pokroić w kostkę, selera odcedzić, mozzarellę zetrzeć na tarce, jajka ugotowane na twardo obrać i rozdrobnić widelcem, plaster cebuli pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać w salaterce z majonezem, przyprawić solą i pieprzem.
Ułożyć na półmisku lub w salaterce, udekorować kukurydzą, owocami pęcherzycy i świeżą bazylią.
Podawać do wędlin i pieczywa.




Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz