poniedziałek, 11 stycznia 2016

Sałatka z tuńczykiem (warzywna)






Sałatka warzywna w wersji hiszpańskiej (ensaladilla rusa con atun). To uproszczona sałatka jarzynowa. Robi się ją  z mniejszej ilości składników, znacznie szybciej niż tradycyjną.
 Często dodaje się do niej kawałki tuńczyka lub krewetki.

SKŁADNIKI: 6-8 porcji; czas przygotowania ok. 90 minut

  • 4-5 ziemniaków
  • 3 marchwie
  • 6 jaj ugotowanych na twardo 
  • puszka konserwowanego groszku ewentualnie zielonej fasolki/ kukurydzy
  • 250 g tuńczyka z puszki
  • mała cebulka
  • kilka łyżek konserwowanego bobu (opcjonalnie)
  • 1/2 słoiczka majonezu
  • sól, pieprz
do dekoracji:
  • 1/2 słoiczka majonezu, kilka łyżek groszku, 3 gotowane żółtka, papryka konserwowa, oliwki, listki pietruszki
WYKONANIE:
Ziemniaki, marchwie umyć. ugotować (bez obierania). Ostudzić. Zimne obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotowane jajka obrać, odłożyć 3 żółtka do dekoracji, pozostałe pokroić w kostkę lub rozgnieść widelcem. Tuńczyka, groszek i bób odsączyć, cebulkę pokroić w drobną kostkę.
Odłożyć 3-4 łyżki groszku do dekoracji. Wszystkie składniki wymieszać w misce z połową majonezu, doprawić solą i pieprzem. Jeśli lubimy ostrzejszy smak, możemy dodać  musztardę.
Sałatkę przełożyć do salaterki, wygładzić powierzchnię i posmarować pozostałym majonezem.
Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko i posypać nimi powierzchnię sałatki. Udekorować groszkiem, papryką, pietruszką i  oliwkami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz