Często dodaje się do niej kawałki tuńczyka lub krewetki.
SKŁADNIKI: 6-8 porcji; czas przygotowania ok. 90 minut
- 4-5 ziemniaków
- 3 marchwie
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- puszka konserwowanego groszku ewentualnie zielonej fasolki/ kukurydzy
- 250 g tuńczyka z puszki
- mała cebulka
- kilka łyżek konserwowanego bobu (opcjonalnie)
- 1/2 słoiczka majonezu
- sól, pieprz
- 1/2 słoiczka majonezu, kilka łyżek groszku, 3 gotowane żółtka, papryka konserwowa, oliwki, listki pietruszki
WYKONANIE:
Ziemniaki, marchwie umyć. ugotować (bez obierania). Ostudzić. Zimne obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotowane jajka obrać, odłożyć 3 żółtka do dekoracji, pozostałe pokroić w kostkę lub rozgnieść widelcem. Tuńczyka, groszek i bób odsączyć, cebulkę pokroić w drobną kostkę.
Odłożyć 3-4 łyżki groszku do dekoracji. Wszystkie składniki wymieszać w misce z połową majonezu, doprawić solą i pieprzem. Jeśli lubimy ostrzejszy smak, możemy dodać musztardę.
Sałatkę przełożyć do salaterki, wygładzić powierzchnię i posmarować pozostałym majonezem.
Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko i posypać nimi powierzchnię sałatki. Udekorować groszkiem, papryką, pietruszką i oliwkami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz