Kolejne ciasto drożdżowe na blogu. Tym razem z bakaliami. Może nie zastąpi włoskiego panattone, ale kto powiedział, że polskie drożdżowe jest gorsze.
SKŁADNIKI: blaszka 30x40 cm czas przygotowania ok.180 minut
Rozczyn drożdżowy
Wszystkie składniki dokładnie połączyć w miseczce i wyrobić ciasto jak na pierogi. Pozostawić w ciepłym miejscu, żeby podwoiło swoja objetość.
Ciasto
- 250 ml letniego mleka
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jaja
- 125 g roztopionego masła
- ok. 900-1000 g mąki
- 150 g kandyzowanej skórki
- 150 g rodzynek
Dodatkowo jedno rozkłócone jajko do posmarowania ciasta.
WYKONANIE:
Do dużej miski wlać letnie mleko, dodać połowe maki, cukier, jaja i wyrośniety rozczyn.
Wszystko mieszać drewnianą łyżką, do momentu połaczenia sie ze soba składników.
Do ciasta dodać sól i połowe pozostałej mąki. Wyrabiać ciasto ręką lub malakserem przez 15 minut.
Wlać rozropione masło i dalej wyrabiać ciasto do momentu wchłonięcia się masła. Stopniowo dodajemy pozostała mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne (można oderywać mały kawałek ciasta i sprawdzić czy uda nam się je rozciągnąć w dłoniach na cienką siateczkę-ciasto jest poprawnie wyrobione; gdyby nam się rwało i robiły w nim dziury, należy je jeszcze wyrabiać przez kilka minut) Ciasto jest gotowe jeśli odchodzić nam od dłoni oraz ścianki miski.
Dodać bakalie, przemieszać, posypać mąką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośniecia.
Blaszkę wyłożyć pergaminem lub posmarować masłem.
Wyrośniete ciasto podzielić na 20 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na blaszce w niewielkich odstępach. Posmarować jajkiem i poczekać, żeby ciasto jeszcze raz lekko wyrosło. Gdy zwiększy swoją objetość, wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180'C. Piec ok 45 minut (aż bułki będą rumiane).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz