Kolejne ciasto drożdżowe na blogu. Tym razem z bakaliami. Może nie zastąpi włoskiego panattone, ale kto powiedział, że polskie drożdżowe jest gorsze.
SKŁADNIKI: blaszka 30x40 cm czas przygotowania ok.180 minut
Rozczyn drożdżowy
Wszystkie składniki dokładnie połączyć w miseczce i wyrobić ciasto jak na pierogi. Pozostawić w ciepłym miejscu, żeby podwoiło swoja objetość.
Ciasto
- 250 ml letniego mleka
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jaja
- 125 g roztopionego masła
- ok. 900-1000 g mąki
- 150 g kandyzowanej skórki
- 150 g rodzynek
Dodatkowo jedno rozkłócone jajko do posmarowania ciasta.
WYKONANIE:
Do dużej miski wlać letnie mleko, dodać połowe maki, cukier, jaja i wyrośniety rozczyn.
Wszystko mieszać drewnianą łyżką, do momentu połaczenia sie ze soba składników.
Do ciasta dodać sól i połowe pozostałej mąki. Wyrabiać ciasto ręką lub malakserem przez 15 minut.

Dodać bakalie, przemieszać, posypać mąką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośniecia.
Blaszkę wyłożyć pergaminem lub posmarować masłem.

Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz