wtorek, 15 grudnia 2015

Cukier waniliowy (domowy)



Wanilia,  do najtańszych dodatków nie  należy, jednak warto w nią zaiwestować i przygotować domowy cukier waniliowy. Na pewno z takim cukrem, nasze  świątęczne wypieki będą  bardziej aromatyczne i co najważniejsze - zdrowsze. Teraz i ja mam własny cukier waniliowy od MW

SKŁADNIKI: czas przygotowania 5 minut + czas oczekiwania 1-2 tygodnie

  • 500 g drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
  • słoik-wek 
Cukier wsypać de słoika. Laskę wanilii przeciać wzdłuż. Nożykiem zeskrobać nasionka i dodać do cukru. Pozostałą laskę przeciąć na 2-3 części i również włożyć do słoika z cukrem. Słoik szczelnie zamknąć i kilkakrotnie wstrząsnąć. Odstawić na tydzień lub dwa, żeby cukier nabrał mocy i aromatu wanilii. Po tym czasie używać do wypieków i deserów.


Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz