Wanilia, do najtańszych dodatków nie należy, jednak warto w nią zaiwestować i przygotować domowy cukier waniliowy. Na pewno z takim cukrem, nasze świątęczne wypieki będą bardziej aromatyczne i co najważniejsze - zdrowsze. Teraz i ja mam własny cukier waniliowy od MW
SKŁADNIKI: czas przygotowania 5 minut + czas oczekiwania 1-2 tygodnie
- 500 g drobnego cukru
- 1 laska wanilii
- słoik-wek
Cukier wsypać de słoika. Laskę wanilii przeciać wzdłuż. Nożykiem zeskrobać nasionka i dodać do cukru. Pozostałą laskę przeciąć na 2-3 części i również włożyć do słoika z cukrem. Słoik szczelnie zamknąć i kilkakrotnie wstrząsnąć. Odstawić na tydzień lub dwa, żeby cukier nabrał mocy i aromatu wanilii. Po tym czasie używać do wypieków i deserów.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz