SKŁADNIKI: czas przygotowania 48 godzin
- ok. 8 pomarańczy
- 4 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
Dodatkowo foremki do wykrawania (najlepiej metalowe)
WYKONANIE:
Skórkę pomarańczy wyszorować szczoteczką.
Pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.
Tak otrzymane skórki zalać wrzątkiem, za pomocą łyżki oczyścić z resztek miąższu. Czyste skórki należy zalać wodą i moczyć przez dwa dni. Wodę zmieniać co kilka godzin. Po dwóch dniach, skórki parzymy kilka razy wrzącą wodą.
Przygotować syrop.
Do garnka wlać wodę i wsypać cukier zagotować, nie mieszamy syropu.
Na desce ułożyć wymoczoną i wyparzoną skórkę (wewnętrzą stroną ku górze). Naciąć nożem i wykrawać za pomocą małych foremek różnorodne formy np. gwiazdki, serduszka, kwiaty, listki itp. skrawki kroimy w kostkę i gotujemy oddzielnie.
Do syropu w kilku partiach dodajemy skórki, gotujemy bez przykrycia, na bardzo małym ogniu ok, 3-4 godziny. Najlepiej po dwóch godzinach, przerwać gotowanie, poczekać aż ostygną i ponownie gotować kolejne dwie godziny. Skórki powinny być miękkie i błyszczące, w niewielkiej ilości syropu. Gorące przelać do słoiczków i szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Uwaga! Jeśli syrop będzie zbyt gęsty, dolać trochę wody i zagotować.
Smacznego :)
ale czad! śliczne! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Dziękuję :)
UsuńJuż widzę, jak świetnie by wygladały na torcie!
OdpowiedzUsuń:)
Rewelacyjne! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńśliczne, pozwolę sobie wykorzystać pomysł
OdpowiedzUsuń