niedziela, 13 grudnia 2015

Słodka dekoracja z pomarańczowej skórki




Okres zimowy, a z nim  sezon na pomarańcze. Najczęściej jemy same owoce lub pijemy z nich pyszny sok. Zapominamy, że z pomarańczowej skórki, możemy zrobić tradycyjną kandyzowaną skórkę lub wykorzystać ją na inne słodkie dekoracje. Musimy jednak pamiętać, że taką skórkę należy porządnie wyszorować, namoczyć przez kilkanaście godzin w wodzie i wielokrotnie sparzyć, nim przystąpimy do wycinania i obróbki termicznej. Pomysł własny.

SKŁADNIKI: czas przygotowania 48 godzin

  • ok. 8 pomarańczy
  • 4 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
Dodatkowo foremki do wykrawania (najlepiej metalowe)








WYKONANIE:


 Skórkę pomarańczy wyszorować szczoteczką.
 Pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.
Tak otrzymane skórki zalać wrzątkiem, za pomocą łyżki oczyścić z resztek miąższu.  Czyste skórki należy zalać wodą i moczyć przez dwa dni. Wodę zmieniać co kilka godzin. Po dwóch dniach, skórki parzymy kilka razy wrzącą wodą.
Przygotować syrop.
Do garnka wlać wodę i wsypać cukier zagotować, nie mieszamy syropu.
Na desce ułożyć wymoczoną i wyparzoną skórkę (wewnętrzą stroną ku górze). Naciąć nożem i wykrawać za pomocą małych foremek różnorodne formy np. gwiazdki, serduszka, kwiaty, listki itp. skrawki kroimy w kostkę i gotujemy oddzielnie.
Do syropu w kilku partiach dodajemy skórki, gotujemy bez przykrycia, na bardzo małym ogniu ok, 3-4 godziny. Najlepiej po dwóch godzinach, przerwać gotowanie, poczekać aż ostygną i ponownie gotować kolejne dwie godziny. Skórki powinny być miękkie i błyszczące, w niewielkiej ilości syropu. Gorące przelać do słoiczków i szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Uwaga! Jeśli syrop będzie zbyt gęsty, dolać trochę wody i zagotować.
Smacznego :)




5 komentarzy: