sobota, 16 kwietnia 2016

Torcik orzechowy z nutellą i mascarpone








Torcik jest bardzo smaczny, delikatny,  prosty i szybki w przygotowaniu.

SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 20 cm; czas przygotowania ok. 70 minut

Biszkopt:

  • 3 jaja (białka i żółtka osobno)
  • 60 g cukru (3 łyżki)
  • 60 g mąki pszennej (2 łyżki kopiaste)
  • 30 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka  kopiasta)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
Poncz:
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka rumu lub brandy
Krem:
  • 300 g dobrze schłodzonego serka mascarpone
  • 350 g nutelli o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka rumu lub brandy
Dodatkowo ok 50 g siekanych orzechów laskowych do dekoracji

WYKONANIE:

Dno tortownicy wyłożyć papierowym krążkiem (boków nie smarujemy ani nie posypujemy).
Białka ubić na sztywną pianę z solą.
 Nie myjąc końcówek miksujemy żółtka z cukrem na kogel-mogel.
Do ubitych białek dodać krem z żółtek i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać  rózgą. Na sam koniec wlać wodę i wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać jego powierzchnię i piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 25 minut. Podczas pieczenia nie uchylamy piekarnika.
Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystygnięcia. Zimny odkroić od brzegów, wyjąć z tortownicy i przekroić na 3 placki.
Przygotować poncz tj. wodę, cukier i sok zagotować. Wystudzić, dodać alkohol i nasączyć lekko każdy biszkopt.
Nutellę zmiksować z serkiem mascarpone. Dodać rum, wymieszać i odłożyć 2-3 łyżki kremu do dekoracji.
Pozostały krem podzielić na 4 część. Nasączone biszkopty przekładamy trzema częściami kremu. Ostatnią częścią kremu posmarować bok i wygładzić.
Odłożony krem, przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka, nacinamy jego koniec i dekorujemy wg. upodobania. Wierzch posypać siekanymi orzechami.

Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, piękna dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik jest bardzo apetyczny i przepięknie udekorowany. Masz kunszt w ręku Dziewczyno! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń