wtorek, 12 kwietnia 2016

Kapusta kiszona z pieczarkami




Kapusta kiszona z pieczarkami, smaku prawdziwego bigosu nie pobije, ale to wcale nie znaczy, że jest od niego dużo gorsza.
Na pewno będzie zdrowsza i mniej kaloryczna.
Jest niemal dietetyczna. Nie znajdziecie tu też żadnego mięsa czy kiełbasy, mogą ją zjeść , wiec nawet  i weganie.
Dodatkowa zaleta, to  krótki czas  potrzebny na jej wykonanie. Wystarczy nam pół godziny, żeby  móc spożywać smaczne danie.
Tak przygotowaną kapustę, możemy wykorzystać także jako farsz do pasztecików czy pierogów.

SKŁADNIKI: 4 os.; czas przygotowania 35 minut
  • 600 g pieczarek
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz mielony
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • kostka rosołowa 
  • łyżeczka soli
WYKONANIE:

Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Pieczarki umyć, pokroić w grubsze plasterki.
Do podsmażonej cebuli dodać kiszoną kapustę, pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy kapust będzie miękka   dosmakować.
Podawać do chleba lub gotowanych ziemniaków.
Jeśli tak przygotowaną kapustę chcemy wykorzystać na farsz, możemy ją wystudzić i zmielić lub drobno posiekać.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz