SKŁADNIKI: Duży kołacz; czas przygotowania ok. 120 minut.
Rozczyn:
- 250 ml letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 100 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
Ciasto:
Nadzienie:
WYKONANIE:
Przygotować rozczyn:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.
Przygotowanie ciasta:
Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, jajko, cukier, sól i wlać wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać ciasto ręcznie ok. 15 minut. Wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno odstawać od dłoni. Przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz całość zagnieść. Stolnicę posypać hojnie mąką, ułożyć ciasto i rozwałkować na duży prostokąt 50-60 cm.
Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać z cukrem i jajkiem.
2/3 ciasta posmarować nutellą. Na nutellę wyłożyć ser i rozsmarować.
1/3 ciasta ponacinać w poprzek radełkiem lub ostrym nożem.
Placek zwijamy w rulon, zaczynając od boku z nutellą. Ostrożnie ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, zawinąć kołacz/ wieniec. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C ok. 50 minut.
Smacznego :)
We wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi:
Joanna "Różowa kuchnia"
Bożena "Moje kucharzenie"
Angelika "Życie zaczyna się w kuchni"
Joanna "Sama słodycz u Asi"
Dorota "Moje małe czarowanie"
2/3 ciasta posmarować nutellą. Na nutellę wyłożyć ser i rozsmarować.
1/3 ciasta ponacinać w poprzek radełkiem lub ostrym nożem.
Placek zwijamy w rulon, zaczynając od boku z nutellą. Ostrożnie ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, zawinąć kołacz/ wieniec. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C ok. 50 minut.
Smacznego :)
We wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi:
Joanna "Różowa kuchnia"
Bożena "Moje kucharzenie"
Angelika "Życie zaczyna się w kuchni"
Joanna "Sama słodycz u Asi"
Dorota "Moje małe czarowanie"
Śliczny kołacz , dziękuję za wspólne wypiekanie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszny kołacz, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńWyśmienity :)
OdpowiedzUsuńOj, chodzi za mną ostatnio drożdżówka... Twoja wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńTeż sobie sprawiłam takie narządko do wycinania kratki w cieście :) Prosty sposób na fantastyczny efekt na cieście :)
OdpowiedzUsuń