poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Kołacz drożdżowy z nutellą i twarogiem




Kołacz powstał z myślą o wspólnej akcji Ciasto na niedzielę.

SKŁADNIKI:  Duży kołacz; czas przygotowania ok. 120 minut.

Rozczyn:

  • 250 ml letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży

Ciasto:

  • rozczyn
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g roztopionego masła
  • ok. 450 g maki
Nadzienie:

  • 300 g nutelli
  • 300 g twarogu
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
Jajko do posmarowania.

WYKONANIE:

 Przygotować rozczyn:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.

Przygotowanie ciasta:
 Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, jajko, cukier, sól i wlać wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać ciasto ręcznie ok. 15 minut. Wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno odstawać od dłoni. Przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto  podwoi swoją objętość, jeszcze raz całość zagnieść. Stolnicę posypać hojnie mąką, ułożyć ciasto i rozwałkować na duży prostokąt 50-60 cm. 
Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać z cukrem i jajkiem.
2/3 ciasta posmarować nutellą. Na nutellę wyłożyć ser i rozsmarować.
1/3 ciasta ponacinać w poprzek radełkiem lub ostrym nożem.
Placek zwijamy w rulon, zaczynając od boku z nutellą. Ostrożnie ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, zawinąć kołacz/ wieniec. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C ok. 50 minut.

Smacznego :)

We wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi:

Joanna "Różowa kuchnia"
Bożena "Moje kucharzenie"
Angelika "Życie zaczyna się w kuchni"
Joanna "Sama słodycz u Asi"
Dorota "Moje małe czarowanie"













5 komentarzy:

  1. Śliczny kołacz , dziękuję za wspólne wypiekanie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny kołacz, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, chodzi za mną ostatnio drożdżówka... Twoja wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też sobie sprawiłam takie narządko do wycinania kratki w cieście :) Prosty sposób na fantastyczny efekt na cieście :)

    OdpowiedzUsuń