piątek, 8 kwietnia 2016

Kapuśniaki drożdżowe z pieczarkami




Delikatna drożdżowa bułka z farszem  kapuściano-pieczarkowym.


SKŁADNIKI: 10 drożdżówek; czas przygotowania 120 minut

Rozczyn:

  • 250 ml letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży

Ciasto:

  • rozczyn
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g roztopionego masła
  • ok. 450 g maki

Farsz:

  • 600 g pieczarek
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz mielony
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • kostka rosołowa 
  • łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 żółtko + 1 łyżka śmietany (wymieszać)
mak, sezam lub kminek


WYKONANIE:

Przygotować farsz:
Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
Do podsmażonej cebuli dodać kiszoną kapustę, pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy kapust będzie miękka  farsz dosmakować i  przestudzić. 

 Przygotować rozczyn:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.

Przygotowanie ciasta:
 Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, jajko, sól i wlać wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać ciasto ręcznie ok. 15 minut. Wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno odstawać od dłoni. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto  podwoi swoją objętość, ciasto zagnieść , w razie potrzeby podsypać sobie mąką, podzielić na dwie części.
Każdą cienko rozwałkować na duży prostokąt 25-50 cm.
Na środku ciasta ułożyć część  farszu. Lewy bok poprzecinać w poprzek radełkiem, nie naruszając jego brzegu. Na farsz nakładamy nienacięte ciasto, smarujemy żółtkiem  i przyklejamy nacięte ciasto. Całość jeszcze raz smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i dzielimy na pięć drożdżówek.
Kapuśniaki układamy w odstępach na blaszce i pozostawiamy, aby lekko wyrosły.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190'C na złoty kolor ok. 20-25 minut.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z filiżanką czerwonego barszczu.

Smacznego :)










4 komentarze: