poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym





Gołąbki w sosie pomidorowym, to  tradycyjne danie kuchni polskiej. Trochę pracochłonne, ale jakże smaczne. Najczęściej przygotowuje się je z białej kapusty, mielonego mięsa, ryżu lub kaszy.
Można je gotować w sosie lub zapiekać w piekarniku. Ja tym razem zrobiłam gołąbki z włoskiej kapusty, które  dusiłam w sosie pomidorowym, smakowały wybornie.

SKŁADNIKI: ok. 20 sztuk; czas przygotowanie razem z duszeniem 120 minut

Kapusta:
  • jedna kapusta włoska ok. 1,5 kg
  • duży gar 
  • 4 l wody
  • 1 łyżka soli
Farsz:
  • 800 g mięsa mielonego (karkówka/ 600 g z wołowiną/ 200 g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 200 suchego ryżu (surowy)
  • 50 g papryki marynowanej/ opcjonalnie
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

Sos pomidorowy:
  • puszka rozdrobnionych pomidorów 800 g
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka bazylii
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka kurkumy 
  • 1 łyżka cukru
  •  pieprz
  • kostka rosołowa
  • woda 
Dodatkowo
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany
WYKONANIE:

Kapustę włoską oczyścić z pierwszych 4-5 liści zewnętrznych. Liści tych nie wyrzucamy, tylko myjemy i odkładamy, będą potrzebne do przykrycia gołąbków.
Nożem odcinamy od głąba pojedynczo liście i delikatnie odrywamy. 
W dużym garze gotujemy wodę z solą. Wrzucamy połowę liści i blanszujemy ok. 4 minuty.
Miękkie liście ostrożnie wyjmujemy i układamy na odwróconym talerzyku.
Zblanszować pozostałe liście.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z oliwą. Gdy cebulka lekko się zarumieni, wsypać suchy ryż.
Smażymy razem z cebulką ok. 3 minuty. 

Do miski przełożyć mielone mięso, dodać podsmażony ryż z cebulką, pokrojoną marynowaną paprykę, wbić jajka, wsypać sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Do garnka, najlepiej szerokiego z podwójnym dnem, w którym będziemy dusić gołąbki wlać pomidory, dodać wszystkie przyprawy i zagotować. 

Zawijanie gołąbków:

Z każdego liścia, przed zawijaniem należy  usunąć za pomocą noża gruby nerw.
 Na pojedynczy liść, zaczynając od największego, układamy łyżkę farszu, zakładamy boki liścia do środka i zawijamy w rulon.  W garnku z pomidorami, układamy gołąbki jeden obok drugiego, od największych do najmniejszych, zawinięciem do dołu.
Gdy mamy już wszystkie gołąbki w garze, dolewamy wodę, tyle, ile potrzebujemy żeby je zakryć . 
Na wierzch położyć odłożone liście i przykryć pokrywką.
Gotować na małym ogniu ok. 60 minut. 
Po godzinie zdjąć liście i wyrzucić.

Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego sosu, rozprowadzić i wlać do gołąbków. Delikatnie zamieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut bez przykrycia. 
Sos pomidorowy doprawić solą, pieprzem i zieloną natką pietruszki.
Gołąbki można polać kwaśną śmietaną lub jogurtem.

Smacznego :)















3 komentarze:

  1. Ależ narobiłaś mi apetytu! Całe wieki już gołąbków nie jadłam, a tak bardzo, bardzo lubię... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu nie zwlekaj dłużej i w wolnym czasie zrób je koniecznie. Na pewno C będzie zachwycony. Pozdrawiam bardzo serdecznie.

      Usuń
  2. Muszę wypróbować taki sposób na gołąbki.

    OdpowiedzUsuń