Gołąbki w sosie pomidorowym, to tradycyjne danie kuchni polskiej. Trochę pracochłonne, ale jakże smaczne. Najczęściej przygotowuje się je z białej kapusty, mielonego mięsa, ryżu lub kaszy.
Można je gotować w sosie lub zapiekać w piekarniku. Ja tym razem zrobiłam gołąbki z włoskiej kapusty, które dusiłam w sosie pomidorowym, smakowały wybornie.
SKŁADNIKI: ok. 20 sztuk; czas przygotowanie razem z duszeniem 120 minut
Kapusta:
- jedna kapusta włoska ok. 1,5 kg
- duży gar
- 4 l wody
- 1 łyżka soli
Farsz:
- 800 g mięsa mielonego (karkówka/ 600 g z wołowiną/ 200 g
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 200 suchego ryżu (surowy)
- 50 g papryki marynowanej/ opcjonalnie
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Sos pomidorowy:
- puszka rozdrobnionych pomidorów 800 g
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka cukru
- pieprz
- kostka rosołowa
- woda
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany
WYKONANIE:
Kapustę włoską oczyścić z pierwszych 4-5 liści zewnętrznych. Liści tych nie wyrzucamy, tylko myjemy i odkładamy, będą potrzebne do przykrycia gołąbków.
Nożem odcinamy od głąba pojedynczo liście i delikatnie odrywamy.
Miękkie liście ostrożnie wyjmujemy i układamy na odwróconym talerzyku.
Zblanszować pozostałe liście.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z oliwą. Gdy cebulka lekko się zarumieni, wsypać suchy ryż.
Smażymy razem z cebulką ok. 3 minuty.
Do miski przełożyć mielone mięso, dodać podsmażony ryż z cebulką, pokrojoną marynowaną paprykę, wbić jajka, wsypać sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Do garnka, najlepiej szerokiego z podwójnym dnem, w którym będziemy dusić gołąbki wlać pomidory, dodać wszystkie przyprawy i zagotować.
Zawijanie gołąbków:
Z każdego liścia, przed zawijaniem należy usunąć za pomocą noża gruby nerw.
Na pojedynczy liść, zaczynając od największego, układamy łyżkę farszu, zakładamy boki liścia do środka i zawijamy w rulon. W garnku z pomidorami, układamy gołąbki jeden obok drugiego, od największych do najmniejszych, zawinięciem do dołu.
Gdy mamy już wszystkie gołąbki w garze, dolewamy wodę, tyle, ile potrzebujemy żeby je zakryć .
Na wierzch położyć odłożone liście i przykryć pokrywką.
Gotować na małym ogniu ok. 60 minut.
Po godzinie zdjąć liście i wyrzucić.
Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego sosu, rozprowadzić i wlać do gołąbków. Delikatnie zamieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut bez przykrycia.
Sos pomidorowy doprawić solą, pieprzem i zieloną natką pietruszki.
Gołąbki można polać kwaśną śmietaną lub jogurtem.
Smacznego :)
Smacznego :)
Ależ narobiłaś mi apetytu! Całe wieki już gołąbków nie jadłam, a tak bardzo, bardzo lubię... :)
OdpowiedzUsuńAniu nie zwlekaj dłużej i w wolnym czasie zrób je koniecznie. Na pewno C będzie zachwycony. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
UsuńMuszę wypróbować taki sposób na gołąbki.
OdpowiedzUsuń