Masło klarowane, to masło poddane oczyszczeniu z białka oraz innych substancji podczas obróbki termicznej. Dzięki klarowaniu otrzymujemy czysty tłuszcz. Masło klarowane dłużej zachowuje swoją świeżość i jest bardziej aromatyczne niż zwykłe masło. Można je wykorzystać do smażenia, pieczenia, gotowania. Masło użyte do klarowania powinno być dobrej jakości (co najmniej 82%).
SKŁADNIKI: czas przygotowania ok. 15 minut
WYKONANIE:
Masło należy umieścić w rondelku, najlepiej o podwójnym dnie.
Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła i pojawienia się na powierzchni białej piany , a na dnie białego osadu.
Nie mieszamy. Za pomocą łyżki zbieramy pianę.
Sklarowane masło ostrożnie przelać do miseczki lub szklanego pojemniczka, uważając na biały osad.
Klarowane masło możemy przechowywać nawet kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
Smacznego ;)
:)
Nie mieszamy. Za pomocą łyżki zbieramy pianę.
Sklarowane masło ostrożnie przelać do miseczki lub szklanego pojemniczka, uważając na biały osad.
Klarowane masło możemy przechowywać nawet kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
Smacznego ;)
:)
C. namiętnie klaruje masło :) Zawsze mamy gdzieś upchnięty słoiczek ;)
OdpowiedzUsuń