środa, 30 marca 2016

Tuńczyk w sosie pomidorowym (domowy)


Tuńczyk w sosie pomidorowym, to bardzo popularne  danie kuchni hiszpańskiej. Najchętniej przygotowywane w okresie letnim. Proste i szybkie  do wykonania. Doskonałe na piknik lub przyjęcie w ogrodzie. Świetnie smakuje na gorąco jak i na zimno, ja lubię z chrupiącą bułką.

SKŁADNIKI: 6-8 porcji; czas przygotowania ok.30 minut

  • ok. 1 kg świeżego tuńczyka (2 grubsze filety)
  • 1 kg pomidorów w puszcze bez skórki
  • 1 szklanka wody
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 1 szalotka
  • 2-3 łyżki oliwy
Przyprawy:
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 papryczka cayenne
  • ok. 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • pieprz
WYKONANIE:

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i szalotkę. Dodać zmiażdżony czosnek, podsmażyć. Do gara wlać pomidory z puszki, wodę, dodać podsmażoną cebulę, czosnek, starte jabłko i przyprawy. Gotować na średnim ogniu ok. 15-20 minut. 
Filety z tuńczyka umyć, osuszyć i pokroić w 3 cm kostkę. Kawałki ryby wrzucić do pomidorowego sosu i wszystko razem zagotować. Nie dłużej jednak niż 5 minut.  Ryba będzie miękka i soczysta.
W razie potrzeby doprawić.
Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, makaronem lub chrupiącą bułką.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz