SKŁADNIKI: 6-8 porcji; czas przygotowania ok.30 minut
- ok. 1 kg świeżego tuńczyka (2 grubsze filety)
- 1 kg pomidorów w puszcze bez skórki
- 1 szklanka wody
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 1 szalotka
- 2-3 łyżki oliwy
Przyprawy:
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oregano
- 1 łyżka kurkumy
- 1 papryczka cayenne
- ok. 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- pieprz
WYKONANIE:
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i szalotkę. Dodać zmiażdżony czosnek, podsmażyć. Do gara wlać pomidory z puszki, wodę, dodać podsmażoną cebulę, czosnek, starte jabłko i przyprawy. Gotować na średnim ogniu ok. 15-20 minut.
Filety z tuńczyka umyć, osuszyć i pokroić w 3 cm kostkę. Kawałki ryby wrzucić do pomidorowego sosu i wszystko razem zagotować. Nie dłużej jednak niż 5 minut. Ryba będzie miękka i soczysta.
W razie potrzeby doprawić.
Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, makaronem lub chrupiącą bułką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz