sobota, 26 marca 2016

Kapuśniak wielkanocny



Nie barszcz i nie żurek,a własnie kapuśniak  babci będzie gościć u mnie na wielkanocnym śniadaniu.
Biała, kwaśna  zupa na wywarze z wiejskiej kiełbasy, z dodatkiem jaja ugotowanego na twardo.


SKŁADNIKI: czas przygotowania ok. 20 minut

  • 2 l wody
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 300-400 g wędzonej kiełbasy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • mała cebulka
  • 2 łyżki oleju 
  • sól,pieprz, majeranek, bazylia, 
WYKONANIE:

 Do gara wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Kapustę odcisnąć i wrzucić na wrzątek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kiełbasę pokrojoną w większe kawałki i podsmażoną cebulkę. Gotować ok. 15 minut. Ugotowany kapuśniak doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią. Zabielić śmietaną.  Podawać sam do chleba lub wzbogacić smak ugotowanym na twardo jajkiem. 
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Gotuję w domu "coś" podobnego, ale kiełbaskę podsmażam (a raczej duszę pod przykryciem) razem z cebulą i razem dodaję do gotującej się kapusty z przyprawami. Pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba twoja jest bardziej aromatyczna. Spróbuję tak następnym razem.

    OdpowiedzUsuń