niedziela, 25 września 2016

Ciasto bezglutenowe owocowo-warzywne z bakaliami







Zdrowsze ciasto. Nie mam ich dużo na blogu. Jednak kolejna wspólna akcja Ciasto na niedzielę zmobilizowało, podjęłam wyzwanie i upiekłam zdrowsze ciasto bezglutenowe.
 Placek jest bez cukru, bez tłuszczu i bez mąki pszennej.

SKŁADNIKI: blaszka 20x20 cm;
 czas przygotowania i pieczenia ok. 70 minut

  • 2 jajka 
  • 1 awokado 
  • 100 g syropu z agawy 
  • 300 g startej marchwi 
  • 150 g pokrojonego w kostkę ananasa z puszki
  • 100 g rodzynek
  • 100 g posiekanych orzechów
  • 250 g mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka sody
  • Szczypta soli 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • Starta skórka z cytryny lub pomarańczy
  • cukier puder do posypania
  • Masło i bułka tarta do przygotowania blaszki
WYKONANIE:

Blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
W blenderze rozdrobnić jajka, awokado.
Wlać syrop, dodać ananasa i marchew. Wymieszać.
Dodać pozostałe składniki, dokładnie połączyć.
Przełożyć do blaszki, wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez 60 minut.
Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Razem ze mną we wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi:
Małgosia; Marcepanowy kącik
Joanna: Różowa kuchnia
Edyta: Kuchenne zapiski Edyty
Dorota; EsmeraldaZeSmakiem

Dziękuję za zdrowsze pieczenie :)




4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Dla porównania,muszę jeszcze zrobić to ciasto w pełnej wersji. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Dorotko bardzo pyszne ciacho zrobiłaś. Wyglada pieknie i smacznie. Dziękuję za wspólne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho ze świetnych składników :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń