Sernik jest bardzo delikatny, puszysty i rozpływający się w ustach. Chrupiąca dekoracja z czekoladowych chipsów, to prawdziwa gratka dla podniebienia.
SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 22-25 cm u mnie w kształcie serca;
Czas przygotowania 10 minut
Czas pieczenia 60 minut
- 8 jaj (białka i żółtka osobno)
- 750 g serka typu philadelphia o temperaturze pokojowej
- 350 g białej rozpuszczonej czekolady
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru waniliowego domowego
- szczypta soli
- masło do posmarowania tortownicy
DEKORACJA:
- 1 opakowanie chipsów czekoladowo-pomarańczowych (u mnie z Lidla)
- 50 g rozpuszczonej czekolady mlecznej
WYKONANIE:

Do piekarnika wstawić brytfannę wypełnioną do połowy woda.
Ps. brytfanna musi być na tyle duża, żeby mogła zmieścić się w niej nasza tortownica.
Ps. brytfanna musi być na tyle duża, żeby mogła zmieścić się w niej nasza tortownica.
Białka ubić na sztywną pianę z solą. Żółtka zmiksować z cukrem. Do żółtek dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Następnie dodać ser i budyń. Dokładnie zmiksować lub wymieszać łyżką.

Przed dekoracją sernik najlepiej wstawić na 60 minut do lodówki.
Zimny polać czekoladą i udekorować czekoladowymi chipsami.
Smacznego😃
Wspaniały sernik. A te chipsy prezentując się pięknie
OdpowiedzUsuńPiękny i bardzo apetyczny. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, chipsy wyśmienite. Dwa zjadłam przed dekoracją i potem mi ich trochę brakowało :)
OdpowiedzUsuńZjawiskowy :) Cudna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńChyba będę musiała wypróbować przepis :)