poniedziałek, 26 września 2016

Sernik z białą czekoladą i chipsami





Sernik jest bardzo delikatny, puszysty i rozpływający się w ustach.  Chrupiąca dekoracja z czekoladowych chipsów, to prawdziwa gratka dla podniebienia.

SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 22-25 cm u mnie w kształcie serca;
Czas przygotowania 10 minut
Czas pieczenia 60 minut
  • 8 jaj (białka i żółtka osobno)
  • 750 g serka typu philadelphia o temperaturze pokojowej 
  • 350 g białej rozpuszczonej czekolady 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 2 łyżki cukru waniliowego domowego
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania tortownicy
DEKORACJA:
  • 1 opakowanie chipsów czekoladowo-pomarańczowych (u mnie z Lidla)
  • 50 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 

WYKONANIE:

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, dlatego należy naszą tortownicę dobrze zabezpieczyć folią aluminiową. Najlepiej obłożyć ją w kilka warstw. Dodatkowo tortownicę musimy posmarować masłem lub olejem. Dno tortownicy wykładamy dopasowanym pergaminem. Rant tortownicy wykładamy pergaminowym pasem, który musi wystawać ponad rant (ok 4-5 cm). 
Piekarnik nagrzać do 170'C.
Do piekarnika wstawić brytfannę wypełnioną do połowy woda.
Ps. brytfanna musi być na tyle duża, żeby mogła zmieścić się w niej nasza tortownica.

Białka ubić na sztywną pianę z solą. Żółtka zmiksować z cukrem. Do żółtek dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Następnie dodać ser i budyń. Dokładnie zmiksować lub wymieszać łyżką.
Do sera dodajemy w kilku partiach pianę, za każdym razem całość delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy, owiniętej folią aluminiową. Tortownicę wstawić do  brytfanny z gorącą wodą.
Sernik pieczemy prze pierwsze 15 minut w 170'C, po kwadransie temperaturę zmniejszyć do 150'C. Piec jeszcze przez 45 minut. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku, aż ostygnie.
 Przed dekoracją sernik najlepiej wstawić na 60 minut do lodówki.
Zimny polać czekoladą i udekorować czekoladowymi chipsami.

Smacznego😃






6 komentarzy: