sobota, 10 września 2016

Rolada czekoladowa z brzoskwiniami








 Dawno nie robiłam rolady, aż w końcu wspólna akcja Ciasto na niedzielę pomogła w nadrobieniu zaległości. Sezon na brzoskwinie jeszcze trwa, więc wykorzystałam te pyszne, południowe owoce do przygotowania mojego deseru. Rolada jest bardzo wilgotna, ładnie wygląda i smakuje wybornie.

Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem.

SKŁADNIKI: blaszka 30x40 cm; czas przygotowania ok. 50 minut;
czas chłodzenia ok.2-3 godziny

Biszkopt:

  • 3-4 czerwone brzoskwinie
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  •  cukier 4 łyżki + 2 łyżki
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła

Budyń:

  • 1 duży budyń waniliowy na 3/4 l. mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 l. mleka
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 100 g cukru
  • 50 g masła

Dekoracja:

  • 1 brzoskwinia
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • cukrowe perełki
WYKONANIE:

Blaszkę wyłożyć pergaminem, posmarować masłem i posypać dwoma łyżkami cukru.
Brzoskwinie dokładnie umyć, przekroić, usunąć pestkę i pokroić w plasterki.
Plasterki brzoskwini układamy w rzędach na pergaminie posypanym cukrem.
Białka zmiksować ze szczyptą soli, do ubitych dodać 4 łyżki cukru, zmiksować. Do piany wlać żółtka i krótko zmiksować. Następnie przesiać proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Mieszamy delikatnie rózgą, gdy nie będzie już grudek wlać wodę i jeszcze raz ostrożnie zamieszać.
Kakaowy biszkopt wylać na brzoskwinie.
Piec w nagrzanym piekarniku w 190'C.  blaszkę ustawiamy na niższym poziomie, piec do suchego patyczka ok. 25-30 minut.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy pergaminem (większy niż blaszka) i odwracamy brzoskwiniami do góry.
Nie czekając, aż całkiem ostygnie przygotowujemy budyń.
W rondelku gotujemy mleko ze śmietanką. W misce umieszczamy jajka z cukrem i miksujemy na puch. Do kremu dodajemy budyniowy proszek, miksujemy i zalewamy wrzącym mlekiem.
Całość gotujemy dwie minuty. Do ugotowanego, gorącego  budyniu dodać masło i zmiksować.
Gorący wylewamy na biszkopt z brzoskwiniami, zostawiając dłuższy jego brzeg bez masy budyniowej (ok. 5 centymetrów). Budyń przykryć folią i pozostawić na 5 minut, żeby lekko zgęstniał.
Zwinąć roladę w rulon. Zabezpieczyć końce i wszystko ostrożnie owinąć folią.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.
Zimny rozwinąć z foli i udekorować.
Czekoladę rozpuścić z masłem, polać wierzch rolady.
Brzoskwinię  umyć, osuszyć, przekroić, usunąć pestkę i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki (szatkownica), każdy zwinąć w stożek, ułożyć na rozpuszczonej czekoladzie, posypać cukrowymi perełkami. Przechowywać w lodówce do momentu spożycia.

Smacznego :)

We wspólnym pieczeniu wzięły udział następujące blogi:
Dziękuję za wspólną zabawę. Pozdrawiam bardzo serdecznie. 






7 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale i na pewno jest pyszna! Dobrze, że sezon na słodkie brzoskwinie właśnie trwa w najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała rolada Dorotko. Moje ulubione smaki. Dziękuję za wspólne... rolowanie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rolada z owocami ,fajny pomysł,wzbogaca smak.Dziękuje za wspólne wypiekanie i do zobaczenia do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna musiała być.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety nie mam ręki do robienia rolad, ale Twoją chętnie bym się poczęstowała

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo elegancka :)
    Mi się rolady nie chcą łądnie zwijać...

    OdpowiedzUsuń