poniedziałek, 24 października 2016

Biszkopt szpinakowy wytrawny




Biszkopt szpinakowy wytrawny, doskonały do przygotowania smacznych i oryginalnych przystawek z dowolną pastą czy sałatką.

SKŁADNIKI: foremka na keks 8 cm x 22 cm;
czas przygotowania ok. 30 minut

  • 50 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 20 g cukru
  • 90 g maki tortowej
  • 2 łyżki suchego maku mielonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli, pieprz, bazylia, suchy czosnek
WYKONANIE:

Dno blaszki wyłożyć pergaminem.
Szpinak rozdrobnić blenderem.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Do ubitej piany dodać po jednym żółtku i zmiksować. 
Do piany z żółtkami dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać przyprawy, mak i wlać rozdrobniony szpinak. Delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 20 minut.
Upieczony pozostawić w blaszce, aż przestygnie.
Zimny  można przekroić na 3 cienkie blaty, z których można wycinać krążki i przekładać lub smarować dowolną pastą lub sałatką. 
Ja wykorzystałam do trzech mini tortów wytrawnych z sałatką śledziową i buraczkowa.
Smacznego :)



1 komentarz: