Biszkopt szpinakowy wytrawny, doskonały do przygotowania smacznych i oryginalnych przystawek z dowolną pastą czy sałatką.
SKŁADNIKI: foremka na keks 8 cm x 22 cm;
czas przygotowania ok. 30 minut
- 50 g świeżego szpinaku
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 20 g cukru
- 90 g maki tortowej
- 2 łyżki suchego maku mielonego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli, pieprz, bazylia, suchy czosnek
WYKONANIE:
Dno blaszki wyłożyć pergaminem.
Szpinak rozdrobnić blenderem.
Do piany z żółtkami dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać przyprawy, mak i wlać rozdrobniony szpinak. Delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 20 minut.
Upieczony pozostawić w blaszce, aż przestygnie.
Zimny można przekroić na 3 cienkie blaty, z których można wycinać krążki i przekładać lub smarować dowolną pastą lub sałatką.
Ja wykorzystałam do trzech mini tortów wytrawnych z sałatką śledziową i buraczkowa.
Smacznego :)
Ma super kolor :)
OdpowiedzUsuń