środa, 26 października 2016

Zapiekanka z makaronem, boczkiem i pesto







Bardzo aromatyczna zapiekanka z makaronem, chudym boczkiem, zielonym pesto w sosie śmietanowym. Doskonała na obiad lub wczesną kolację.

SKŁADNIKI: 4-6 porcji;
Czas przygotowania 30 minut

  • 500 g makaronu typu rurki lub świderki 
  • 200 g chudego boczku 
  • 1 mała cebulka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 150 g zielonego pesto 
  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 ml mleka 
  • 150 g sera Emmental, Gouda 
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

WYKONANIE:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Wymieszać dokładnie z pesto i jajkami pokrojonymi w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. dodać zmiażdżony czosnek i  boczek pokrojony w kostkę, podsmażyć. Wlać  śmietanę, mleko, zagotować. Sos doprawić pieprzem, solą, gałką muszkatołową.
Tak przygotowanym sosem śmietanowym z boczkiem polać makaron z pesto. Posypać startym serem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C przez ok. 15 minut.
Podawać gorące.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz