Bardzo aromatyczna zapiekanka z makaronem, chudym boczkiem, zielonym pesto w sosie śmietanowym. Doskonała na obiad lub wczesną kolację.
SKŁADNIKI: 4-6 porcji;
Czas przygotowania 30 minut
- 500 g makaronu typu rurki lub świderki
- 200 g chudego boczku
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 150 g zielonego pesto
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 200 ml śmietany 18%
- 150 ml mleka
- 150 g sera Emmental, Gouda
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Wymieszać dokładnie z pesto i jajkami pokrojonymi w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. dodać zmiażdżony czosnek i boczek pokrojony w kostkę, podsmażyć. Wlać śmietanę, mleko, zagotować. Sos doprawić pieprzem, solą, gałką muszkatołową.
Tak przygotowanym sosem śmietanowym z boczkiem polać makaron z pesto. Posypać startym serem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C przez ok. 15 minut.
Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz