Ciasta drożdżowe bardzo lubię. Tym razem zrobiłam placek drożdżowy z twarogiem i dżemem z owoców leśnych. Ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne. Doskonałe na drugie śniadanie czy podwieczorek.
SKŁADNIKI; tortownica o średnicy 25 cm;
czas przygotowania ok.120 minut
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 125 ml jogurtu greckiego
- 125 ml letniego mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 450-500 g mąki
- 100 g rozpuszczonego masła
- mąka do podsypywania ciasta
- 250 g twarogu
- 2 łyżki cukru waniliowego-domowego
- 1 jajko
- ok. 100 g dżemu z owoców leśnych lub innego
- 1 łyżka kaszy manny
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Wlać do nich letnie mleko, jogurt, jajka, dodać szczyptę soli i mąkę. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, wlać rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto do momentu aż się dobrze wchłonie. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte podzielić na pół.
Pierwszą część lekko rozwałkować, wyłożyć dno tortownicy.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier i kaszę. Dokładnie wymieszać. Rozsmarować na cieście. Na ser łyżeczką wyłożyć kleksy dżemu. Drugą część ciasta podzielić na mniejsze kawałki i poukładać w odstępach na serze z dżemem.
Żółtko wymieszać ze śmietaną i cukrem, polać kawałki ciasta.
Tortownicę wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik ustawić na 180"C. Piec przez 60 minut.
Upieczone pozostawić w tortownicy, żeby lekko przestygło.
oj,musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńPiękne i wyrośnięte ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho, musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńOj tak, na podwieczorek właśnie... Poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,proszę częstujcie się do woli.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :*
OdpowiedzUsuń