Ciasto jesienne z pachnącą pigwą.
Polecam osobom, który lubią desery mało słodkie i proste w przygotowaniu.
SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 22 cm;
Czas przygotowania ok.10 minut;
Czas pieczenia ok. 55 minut
Ciasto rozwinąć, odbić tortownicę, lekko posypać cukrem trzcinowym.
Wspólna akcja Jesienne wypieki zachęciła do wykonania tego szybkiego i prostego ciasta.
Razem zemną we w akcji wzięły udział następujące blogi:
Dziękuję za jesienne wypiekanie. Pozdrawiam
- Opakowanie kruchego ciasta 230 g (masa quebrada) u mnie okrągłe o średnicy 30 cm
- 1 duży lub 2 owoce pigwy
- 125 g cukru trzcinowego
- 25 g masła
- łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
Owoce pigwy dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą.
Przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na szatkownicy w cienkie plasterki.
Ułożyć pierwszą warstwę pigwy, posypać cukrem, ułożyć kolejne warstwy pigwy z cukrem.
Na wierzch pigwy ułożyć kilka cienkich plasterków masła.
Na wierzch pigwy ułożyć kilka cienkich plasterków masła.
Zawinąć brzeg ciasta, przykryć papierem do pieczenia, nałożyć tortownicę i za pomocą deseczki odwrócić owocami do dołu. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 190'C przez ok. 55 minut.
Upieczone wyłożyć na talerze owocami do góry.
Można posypać cukrem pudrem.
Wspólna akcja Jesienne wypieki zachęciła do wykonania tego szybkiego i prostego ciasta.
Razem zemną we w akcji wzięły udział następujące blogi:
- Magdalena; Słodkie okruszki
- Magda; Z miłości do słodkości
- Małgosia; Marcepanowy kacik
- Bożenka; Moje kucharzenie
- Lidia
- Joanna; Grunt to przepis
- Asia; Szóste niebo
- Ewa; Ewusiowe smaki
- Dorota; Moje małe czarowanie
- Diana; Di gotuje
- Dorota; EsmraldaZeSmakiem
Dziękuję za jesienne wypiekanie. Pozdrawiam
Piękna Twoja tarta, dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu taką upiec :)
Mniam...pyszności.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPyszna tarta :).Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie kusi ten smak pigwy, ciekawe ciacho na ponure, jesienne dni :) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuń