poniedziałek, 31 października 2016

Tarta tatin z pigwą i cukrem trzcinowym





Ciasto jesienne z pachnącą pigwą.
 Polecam osobom, który lubią desery mało słodkie i proste w przygotowaniu.

SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 22 cm;
Czas przygotowania ok.10 minut;
Czas pieczenia ok. 55 minut

  • Opakowanie kruchego ciasta 230 g (masa quebrada) u mnie okrągłe o średnicy 30 cm
  • 1 duży lub 2 owoce pigwy
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 25 g masła
  • łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:  

Owoce pigwy dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą.
Przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na szatkownicy  w cienkie plasterki.

Ciasto rozwinąć, odbić tortownicę, lekko  posypać cukrem trzcinowym.
Ułożyć pierwszą warstwę pigwy, posypać cukrem, ułożyć kolejne warstwy pigwy z cukrem.
 Na wierzch pigwy ułożyć kilka cienkich plasterków masła.
Zawinąć brzeg ciasta, przykryć papierem do pieczenia, nałożyć tortownicę i za pomocą deseczki odwrócić owocami do dołu. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 190'C przez ok. 55 minut.
 Upieczone wyłożyć na talerze owocami do góry.
Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)


Wspólna akcja Jesienne wypieki  zachęciła do wykonania tego szybkiego i prostego ciasta.
Razem zemną we w akcji wzięły udział następujące blogi:


Dziękuję za jesienne wypiekanie. Pozdrawiam



5 komentarzy:

  1. Piękna Twoja tarta, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie!
    Muszę w końcu taką upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam...pyszności.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna tarta :).Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mnie kusi ten smak pigwy, ciekawe ciacho na ponure, jesienne dni :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń