środa, 2 listopada 2016

Serniki z rodzynkami i mlekiem skondensowanym



Prosty sernik z tłustego twarogu, z dodatkiem mleka skondensowanego i rodzynek.

SKŁADNIKI: foremka 20 x 28 cm;
Czas przygotowania 10 minut;
Czas pieczenia ok. 70 minut

  • 1 kg tłustego twarogu dwa razy zmielonego
  • 5 jaj
  • 200 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g rodzynek
  • 8-10 ciastek dietetycznych 
  • dodatkowo łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia rodzynek
  • pergamin do wyłonienia foremki
  • 50 g czekolady
  • 50 g śmietanki
WYKONANIE:

Foremkę  wyłożyć pergaminem. Dno wyłożyć ciastkami.
Jajka zmiksować z mlekiem skondensowanym, krem dodać do zmielonego twarogu i 
dokładnie wymieszać lub zmiksować.
Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wlać rozpuszczone masło, dokładnie połączyć.
Rodzynki obtoczyć w mące ziemniaczanej, wsypać do sera i delikatnie  wymieszać.
Ser przełożyć do foremki, wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180'C, umieszczając formę z serem na jego niższym poziomie.
Piec ok. 70 minut. Upieczony  pozostawić w lekko uchylonym piekarniku jeszcze przez 30  minut.
Zimny wyjąć z blaszki, polać rozpuszczoną czekoladą ze śmietanką.


 Smacznego :)






8 komentarzy: