piątek, 28 października 2016

Drożdżowe z twarogiem i dżemem






Ciasta drożdżowe bardzo lubię. Tym razem zrobiłam placek drożdżowy z twarogiem i dżemem z owoców leśnych. Ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne. Doskonałe na drugie śniadanie czy podwieczorek.

SKŁADNIKI; tortownica o średnicy 25 cm;
czas przygotowania ok.120 minut

  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 125 ml jogurtu greckiego
  • 125 ml letniego mleka 
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 450-500 g mąki 
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • mąka do podsypywania ciasta

  • 250 g twarogu
  • 2 łyżki cukru waniliowego-domowego
  • 1 jajko
  • ok. 100 g dżemu z owoców leśnych lub innego 
  • 1 łyżka kaszy manny


  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka cukru
WYKONANIE:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce rozetrzeć drożdże  z cukrem. Wlać do nich letnie mleko, jogurt, jajka, dodać szczyptę soli i mąkę. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, wlać rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto do momentu aż się dobrze wchłonie. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte podzielić na pół. 
Pierwszą część lekko rozwałkować, wyłożyć dno tortownicy.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier i kaszę. Dokładnie wymieszać. Rozsmarować na cieście. Na ser łyżeczką wyłożyć kleksy dżemu. Drugą część ciasta podzielić na mniejsze kawałki i poukładać w odstępach na serze z dżemem. 
Żółtko wymieszać ze śmietaną i cukrem, polać kawałki ciasta.
Tortownicę wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik ustawić na 180"C. Piec przez 60 minut.
Upieczone pozostawić w tortownicy, żeby lekko przestygło.

Smacznego :)

Ps. Wspólna akcja Błyskawiczne piątki










6 komentarzy: