Keks z bakaliami to jedno z moich ulubionych ciast świątecznych. Do świąt jeszcze cały miesiąc, ale wspólna akcja Ciasto na niedzielę
przyspieszyła jego wypiek.
SKŁADNIKI: forma na keks 8x26 cm
Czas przygotowania 15 minut
Czas pieczenia ok. 60 minut
- 300 g jaj (5 dużych ; białka i żółtka osobno)
- 300 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- esencja pomarańczowa
- 250-300 g bakalii (rodzynki, żórawina, orzechy laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej+1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia bakalii
- Cukier puder do posypania keksu
WYKONANIE:
Foremkę wyłożyć papierem.
Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszysty krem. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodać esencję i sok z cytryny, zmiksować.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka zmiksować z solą na sztywną pianę.
Do utartego masła dodajemy w kilku partiach mąkę z pianą za każdym razem delikatne mieszając.
Bakalie dokładnie obtoczyć mąką i dodać do masy. Wymieszać łyżką, przełożyć do formy, wygładzić łyżką.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 60 minut na złoty kolor.
Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 30 minut.
Sprawdzić środek patyczkiem, ewentualnie dopiec.
Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie aż ostygnie.
Zimny wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Żeby keks nie wysychał, przechowywać w foliowym woreczku.
Smacznego :)
We wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi:
Pyszne ciacho do kawy :) Dziękuje za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPyszny keksik..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWieki całe już keksu nie jadłam! Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDobry keksik to jest to! Dzięki za wspólne, weekendowe pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDorotko bardzo pyszny i efektowny keks, pozdrawiam kochana i dziękuję za wspólne wypieki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie tak miłe komentarze.
OdpowiedzUsuń