niedziela, 11 grudnia 2016

Tort waniliowy z galaretką z owoców leśnych



Torcik jest bardzo delikatny i wilgotny. Biszkopt został przełożony galaretką z owoców leśnych oraz posmarowany pysznym kremem waniliowym z dodatkiem serka mascarpone.

SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 20 cm
Czas przygotowania ok. 150 minut

Krem:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 60 g domowego cukru waniliowego
  • 400 ml mleka
  • łyżeczka masła
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

Dodatkowo:
  • 300 g serka mascarpone, dobrze schłodzony
  • 250 g galaretki z owoców leśnych ewentualnie dżem
Biszkopt:
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zimnej wody

Dekoracja:

  • 25 g gorzkiej czekolady
  • płaska łyżeczka od kawy masła
WYKONANIE:

Przygotować krem budyniowy.
 Mleko zagotować z masłem i śmietanką.
Żółtka i jajo zmiksować z cukrem na puszysty krem. Do kremu dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować i zalać wrzącym mlekiem.
Wymieszać i wszystko razem gotować przez 1-2 minuty , ciągle mieszając, żeby nam się nie przypalił.
Gęsty i gorący budyń przykryć folią spożywczą, tak żeby dotykała jego powierzchni. Dzięki temu nie będzie grubego kożucha.
Dobrze schłodzić.

Przygotować biszkopt:
 Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem.
 Boków niczym nie smarujemy.
W metalowej misce ubić białka z solą.
Do ubitych dodać cukier i zmiksować.
Do piany dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie rózgą, wlać 3 łyżki zimnej wody i jeszcze raz ostrożnie wymieszać.
Przelać do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 'C przez ok. 25-30 minut.
Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia.
Upieczony zostawić w tortownicy, aż ostygnie.
Zimny obkroić, wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy placki.

Schłodzony budyń zmiksować, dodać serek mascarpone i jeszcze raz krótko zmiksować.
Galaretkę z owoców leśnych wymieszać łyżką. Odłożyć 2-3 łyżki do dekoracji.
Pierwszy biszkopt posmarować owocową galaretką. Na galaretkę wyłożyć 2-3 łyżki kremem i rozsmarować.
Przykryć drugim biszkoptem, biszkopt posmarować galaretką i kremem.
Położyć ostatni biszkopt i lekko docisnąć.
Odłożyć 2-3 łyżki kremu do dekoracji. Pozostałym posmarować dokładnie bok i wierzch.
Odłożony krem przełożyć do szprycy, udekorować brzeg tortu oraz podzielić kremem tort na kila porcji.
Przestrzeń między jedną porcją, a drugą wypełnić owocu galaretką. Wstawić na kwadrans do zamrażalnika.

Czekoladę rozpuścić z masłem. Przelać do pergaminowego rożka.
Przygotować pergaminowy pasek o obwodzie naszego tortu i jego wysokości.
Dekorujemy w esy floresy nasz pasek.
Chwilę musimy odczekać, gdy czekolada zacznie lekko twardnieć, przykleić pasek z czekoladą do schłodzonego tortu, lekko docisnąć i wstawić na 20 minut do lodówki.
Gdy czekolada zastygnie delikatnie odkleić pergamin.
Gdyby nam zostało trochę czekolady, możemy zrobić dodatkowe dekoracje na tort lub do indywidualnych porcji.
Smacznego :)




7 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie. Ślinka już mi cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,nie tylko smaczny, ale także prosty.pozdrawiam

      Usuń
  2. Ta galaretka to bardzo fajny pomysł, moim zdaniem świetnie pasuje do waniliowego kremu. A dekoracja fantastyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, krem nie jest słodki, więc słodka galaretka z owoców leśnych uzupełnia i wzbogaca smak tortu.

      Usuń
  3. Dorotko - piękny i bardzo apetyczny tort. Właśnie niedawno przeglądałam w internecie o ozdabianiu czekoladą, a u Ciebie... już jest. Super. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Torcik wygląda przepysznie i bardzo fajny pomysł na dekorację

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pomysłowy i smaczny.Podoba mi się ta czekoladowa dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń