sobota, 21 stycznia 2017

Babka pomarańczowa z pomarańczową konfiturą


Kolejna wspólna akcja Ciasto na niedzielę pozwoliła mi uczcić
 Dzień Babci i Dziadka  tą wyjątkową babką.
Babka jest bardzo aromatyczna i wilgotna.
 Jej smak wzbogaciła domowa konfitura z pomarańczy (można ją przygotować w 30 minut).
 Do popołudniowej herbatki u babci będzie jak znalazł.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem.

SKŁADNIKI:
tortownica o średnicy 25 cm;
+szklanka/słoiczek lub forma z kominkiem do babek.
Czas przygotowania: ok. 90 minut

Konfitura z pomarańczy:

  • 3 pomarańcze średniej wielkości
  • 100 g cukru
Biszkopt:
  • Skórka z pomarańczy
  • 40 g cukru

  • 5 jaj (żółtka i białko oddzielnie)
  • 150 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 ml oleju
  • 270 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżki wody pomarańczowej (agua de azahar)
Lukier:
  • 3-4 czubate łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • Skórka kandyzowana z pomarańczy do dekoracji
WYKONANIE:

Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, na środku ustawić szklankę owiniętą folią aluminiową i posmarowaną olejem.
Konfitura z pomarańczy.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować, osuszyć.
Skórę zetrzeć na tarce o małych oczkach, tylko jej pomarańczową część.
Do skórki dodać 40 g cukru, wymieszać.
Pomarańczę obrać z pozostałej, białej skórki i pestek (dzięki temu konfitura nie będzie miała goryczki), rozdrobnić
blenderem lub drobno pokroić.
Rozdrobnione pomarańcze przełożyć do rondelka, wsypać cukier oraz 1/3 startej skórki z pomarańczy (pozostałą część skórki dodamy do biszkoptu). Prażyć przez ok. 25 minut często mieszając, żeby odparował nadmiar soku i konfitura stężała.
Biszkopt:
Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia.
Białka zmiksować z solą na sztywną pianę, pod koniec dodać 1/3 część cukru i ubić.
Nie mając końcówek w drugiej misce miksujemy żółtka z pozostałym cukrem na kogel-mogel.
Do kremu wlać sok z cytryny, olej i rozpuszczone masło,
 wodę de azahar.
Zmiksować, dodać pozostałą skórę pomarańczową, mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać. Na koniec w kilku partiach
dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Do przygotowanej tortownicy wyłożyć 2/3 część ciasta.
 Na ciasto wykładamy łyżeczką gorącą konfiturę, a na konfiturę pozostałą część ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 55 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną lekko przestudzić.
Przygotować lukier.
Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym i kurkumą
 (jeśli jej nie lubicie, można pominąć).
Letnią babkę odwrócić i polukrować. Na lukrze poukładać kandyzowaną skórkę.

Smacznego :)

We wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi:
Małgosia. Jedz i smakuj
Bożenka. Moje kucharzenie
Małgosia. Marcepanowy kącik
Diana. Di gotuje
Marzena. Kulinarna Maniusia
Joanna. Grunt to przepis
Angelika. Życie zaczyna się w kuchni





6 komentarzy:

  1. No właśnie ..pysznie się prezentuje..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała babeczka, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna babeczka i ma cudny kolor. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności i dziękuję za wspólną akcję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie intensywnie cytrusowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń