Ciasto na pizzę z dodatkiem mleka robię od lat. Pizza z takiego ciasta jest bardzo delikatna, puszysta i ma pyszny, chrupiacy spód.
Dobre ciasto plus dowolne, ulubione dodatki, to gwarancja udanej i smacznej pizzy, którą możemy się delektować z bliskimi i przyjaciółmi.
SKŁADNIKI na dużą blachę 40x40 cm
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać letnie mleko, wsypać mąkę. Lekko wymieszać, na koniec dodać sól i oliwę. Wyrobić ciasto (5 minut).
Ciasto możemy rozwałkować od razu, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i komponować naszą ulubioną pizzę.
Po rozłożeniu wszystkich składników pizzę włożyć do zimnego piekarnika.
Ustawić temperaturę na 190-200'C i piec przez ok. 20-25 minut.
Ewentualnie pozostawiamy przygotowaną pizzę do wyrośnięcia i dopiero po podwojeniu objętość piec w nagrzanym piekarniku.
Ja osobiście wkładamy pizzę do zimnego piekarnika.
Smacznego 😉
Najlepszy przepis ��
OdpowiedzUsuńDziękuję, u mnie w domu pizza tylko na tym cieście
UsuńU mnie już też 😆
Usuń