wtorek, 24 stycznia 2017

Ciasto na pizzę (z mlekiem)




Ciasto na pizzę z dodatkiem mleka robię od lat.  Pizza z takiego ciasta jest bardzo delikatna, puszysta i ma pyszny, chrupiacy spód.
Dobre ciasto plus dowolne, ulubione dodatki, to gwarancja udanej i smacznej pizzy, którą możemy się delektować z bliskimi i przyjaciółmi.

SKŁADNIKI na dużą blachę 40x40 cm

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli


Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać letnie mleko, wsypać mąkę. Lekko wymieszać, na koniec dodać sól i oliwę. Wyrobić ciasto (5 minut).
 Ciasto możemy rozwałkować od razu, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i komponować naszą ulubioną pizzę.
Po rozłożeniu wszystkich składników pizzę włożyć do zimnego piekarnika.
Ustawić temperaturę na 190-200'C i piec przez ok. 20-25 minut.
Ewentualnie pozostawiamy przygotowaną  pizzę do wyrośnięcia i dopiero po podwojeniu objętość piec w nagrzanym piekarniku. 
Ja osobiście wkładamy pizzę do zimnego piekarnika.
Smacznego 😉


3 komentarze: