sobota, 25 lutego 2017

Oponki z serem


Oponki są bardzo pulchne i mięciutkie.
Delikatne w środku,  z cieniutką chrupiącą skórką z zewnątrz.
Z  mlekiem na drugie śniadanie czy podwieczorek w sam raz.
Świeże nawet drugiego dnia.

SKŁADNIKI: na ok. 30 sztuk;
czas przygotowania i smażenia ok. 60 minut

  • 250 g twarogu
  • 250 g serka śmietankowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 cytryny
  • 100 g domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka koniaku
Dodatkowo:
  • Rondel do smażenia
  • Szklanka
  • Nakrętka od wódki
  • Papierowy ręcznik
  • Olej słonecznikowy do smażenia ok. 1 l.
  • Mąką do posypania stolnicy
  • Cukier puder do posypania
WYKONANIE:

Do miski przesiać mąkę.
W kubku wymieszać śmietankę, ocet, sok z cytryny i koniak. Wsypać sodę, wymieszać. Śmietanka zacznie zwiększać swoją objętość.
Do miski z mąką dodać twaróg (dobrze rozdrobniony widelcem), serek śmietankowy, śmietankę, żółtka, sól i cukier.
Zagnieść luźne ciasto.
Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na prostokąt na grubość 1,5 cm.
Szklanką wycinać krążki, w krążku nakrętką od wódki wycinamy dziurkę.
Skrawki zagniatamy, wałkujemy i wycinamy oponki.
Tłuszcz rozgrzać do temperatury ok. 170'C.
Z wyciętych krążków strzepać nadmiar mąki.
 Na gorący olej ostrożnie wkładać ciasto, oponki smażyć
 z obu stron  na złoty kolor.
Usmażone ułożyć na papierowym ręczniku, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego 😉













5 komentarzy:

  1. Dorotko - propozycja nie do odrzucenia. Gdybyś mieszkała bliżej już bym się wprosiła na Twoje oponki, a tak - nie mam wyboru będę musiała zrobić sama. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym Cię ugościłaściła w moich skromnych progach. Ps. Znając Twój talent kulinarny, zrobisz jeszcze lepsze. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Raju, ale bym zjadła! Zwłaszcza, że Tłusty Czwartek spędziłam zagrypiona w łóżku i kompletnie bezpączkowo :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, to dla Ciebie najlepszy teraz domowy rosół z dużą ilością cayeny. Oponki sobie lepiej odpuść. Ps. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

      Usuń
  3. pyszności :) prezentują się wspaniale.

    OdpowiedzUsuń