środa, 14 lutego 2018

Szarlotka (moja ulubiona)



Moja ulubiona szarlotka i chyba najlepsza.
Mam jedną koleżankę, która prosi o nią kilka razy do roku, niemalże na wszystkie swoje uroczystości rodzinne. Jeszcze jej się nie przejedła, nam też nie.

Tortownica o średnicy 25 cm
Czas przygotowania ok.90 minut.

Kruche ciasto:

250 g zimnego masła
150 g drobnego cukru
350 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Starta skórka z jednej pomarańczy

Jabłka:
0,5 kg jabłek Golden
1 kg jabłek Reneta
Ok. 150 g cukru
1/2 cytryny
25 g masła
1 łyżka cynamonu

Dodatkowo cukier puder do posypania.

WYKONANIE:

Wszystkie składniki na kruche ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się skleić dodać kilka łyżek zimnej wody.

Ciasto podzielić na pół.
Jedną część rozwałkować na pergaminie i przełożyć do tortownicy. Tak tortownicę z ciastem jak i pozostałą część ciasta włożyć do lodówki lub zamrażarki na czas przygotowania jabłek.

Jabłka obrać, pokroić w grube plastry i skropić sokiem z cytryny.
W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać cukier, pokrojone jabłka i cynamon.
Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu, aż odparuje nadmiar soku.

Schłodzone ciasto w tortownicy podpiec
 w nagrzanym piekarniku w 190'C na złoty kolor.
Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka.

Zetrzeć drugą część ciasta.
Piec przez ok. 60 minut.
Upieczoną i chłodną szarlotkę posypać cukrem pudrem.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam <3 Moja mama robi chyba najsmaczniejszą szarlotkę ;) Twoja wygląda równie pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie będę się upierać, że jest najlepsza z najlepszych, zwłaszcza że musiałaby konkurować z Twoją mamą, a wiadomo że wszystko co mamy smakuje najlepiej.
    Chętnie zrobiłabym taką jak w Twoim rodzinnym domu, jeśli podzielisz się przepisem lub linkiem do Waszej szarlotki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. I mi się zachciało takiej pysznej szarlotki... :)

    OdpowiedzUsuń