poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Kruche rogaliki z pigwą


Kruche rogaliki przygotowane na wspólną akcję Ciasto na niedzielę.
Proste i szybkie w przygotowaniu są naprawdę bardzo delikatne i smaczne.

SKŁADNIKI: na ok. 36 sztuk

  • 3 szklanki mąki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g zimnego masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1/2 słoiczka dżemu z pigwy lub o  innym smaku 
  • cukier puder do posypania 
WYKONANIE:

Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sól, proszek do pieczenia. Wymieszać.
Dodać zimne masło starte na tarce o dużych oczkach. Wsypać przesianą mąkę i szybko zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, z każdej zrobić kulę. Blat posypać mąką i rozwałkować na cienki, okrągły placek. Radełkiem placek podzielić na 6 trójkątów. Nałożyć pół łyżeczki dżemu i zwinąć w rogalik.
Ułożyć na blaszce z pergaminem, piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 12/15 minut. 
Upieczone i chłodne posypać cukrem pudrem. 



Smacznego.

 We wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi/osoby:
Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂






3 komentarze:

  1. Z chęci abym się poczęstowała takim rogalikiem ^_^

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowe i dżem z pigwy - idealne połączenie! Dzięki Kochana za udział we wspólnym wypiekaniu z Ciastem na niedzielę :*

    OdpowiedzUsuń