niedziela, 26 sierpnia 2018

Tort makowo-kawowy z migdałami


To wyśmienity tort makowy, przełożony delikatnym kremem kawowym z białą czekoladą i mascarpone. Udekorowany chrupiacymi płatkami z migdałów.
Jest bardzo wilgotny i aromatyczny.
Idealny na urodziny czy świąteczny stół.
(Przepis własny EsmeraldaZeSmakiem)

SKŁADNIKI:
tortownica o średnicy 25 cm
czas pieczenia ok.95 minut
czas przygotowania ok. 60 minut

Ciasto makowe:

  • puszka gotowej masy makowej 850 g
  • 100 g mielonego suchego maku 
  • 5 jaj
  • 2 łyżki miodu
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • Aromat migdałowy
Biały biszkopt z makiem
  • 5-6 białek
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g mielonego suchego maku 
  • 150 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kawowy
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml śmietanki 30%

  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%

  • 500 g serka mascarpone z lodówki 
  • 100 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki likieru amaretto (jeśli ktoś nie lubi może pominąć)

  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cacao
WYKONANIE:

Ciasto makowe:
Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym  krążkiem, rant posmarować od wewnątrz dokładnie masłem.
Do miski wyłóżyć gotową masę makową, wsypać suchy mielony mak, dodać miód, aromat i żółtka. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać w trzech partiach do maku i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy.
 Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 60 minut.
Upieczony pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Biały biszkopt makowy:
Dno tortownicy wyłożyć pergaminem krążkiem, rantu nie smarujemy.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodać po łyżce cukru.
Do ubitej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielony suchy mak. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 170°C przez ok.35/40 minut.
Dokładnie wystudzić, zimny przekroić na dwa blaty.

Krem i dekoracja:

Płatki migdałowe uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.

Dwie łyżki kawy rozpuścić w 50 ml gorącej śmietanki.

100 ml śmietanki  mocno podgrzać, do śmietanki dodać kostki białej czekolady, rozpuścić.
Wlać wcześniej przygotowaną kawę, dokładnie wymieszać i ostudzić.
Do większej miski wlać śmietankę i mascarpone, dodać cukier puder i lekko zmiksować. Gdy zacznie gęstnieć, wlać
2/3 masy kawowej z czekoladą. Zmiksować na sztywny krem, uważając żeby nie się nie zważył.
Do pozostałej masy kawowej, wlać amaretto i nasączyć z jednej strony oba białe blat makowe.

Na paterze ułożyć pierwszy biały blat, nasączona stroną do góry, posmarować cienko krem i ostrożnie ułożyć ciasto makowe.
Posmarować cienką warstwą kremu i przykryć drugim białym biszkoptem. Lekko docisnąć.
Odłożyć 3 łyżki kremu do dekoracji, a pozostałym otynkować cały tort.
 Otynkowany tort udekorować za pomocą szprycy w rozetki. Rozetki posypać cacao, a boki i środek posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Przechowywać w lodówce (do 3 dni).

Smacznego☺








7 komentarzy: