Bardzo delikatne. Lubiane przez prawie wszystkich. Doskonałe na dziecinne przyjęcie, ale i dorośli nimi nie pogardzą. (Przepis według Termomix)
SKŁADNIKI:(16-18) (6 os)
- 250g jajek (4 duże lub 5 średnich)
- 250g cukru
- starta skórka z cytryny (bez części białej)
- 270g mąki
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 125g oleju słonecznikowego
- 125g masła (roztopionego)
- Dodatkowo 150g borówek lub jagód.
- 1 budyń waniliowy
- 2 szkl mleka
- 100g cukru
- 1 masło
- Barwnik spożywczy
WYKONANIE MAGDALENEK:
Jajka zmiksować z cukrem i solą na kogel-mogel. Dodać skórkę z cytryny i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Wlać olej i roztopione masło. Wymieszać.
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
Piec w nagrzanym piekarniku 190' przez ok.20 minut.
Upieczone i zimne magdalenki dekorujemy wcześniej przygotowanym kremem.
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
WYKONANIE KREMU:
Ugotować budyń z cukrem.Wystudzić. (Aby nie było na wierzchu skorupki, przykryć folią, tak aby dotykała budyniu).
Miksujemy budyń powoli dodając kawałki miękkiego masła. Gdy uzyskamy puszysty krem, dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Udekorować magdalenki .
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz