sobota, 11 maja 2013

Magdalenki z borówkami - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com














































Bardzo delikatne. Lubiane przez prawie wszystkich. Doskonałe na dziecinne przyjęcie, ale i dorośli nimi nie pogardzą. (Przepis według Termomix)

SKŁADNIKI:(16-18) (6 os)
  • 250g jajek (4 duże lub 5 średnich)
  • 250g cukru 
  • starta skórka z cytryny (bez części białej)
  • 270g mąki
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g oleju słonecznikowego
  • 125g masła (roztopionego)
  • Dodatkowo 150g borówek lub jagód.
KREM:
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szkl mleka 
  • 100g cukru
  • 1 masło
  • Barwnik spożywczy

WYKONANIE MAGDALENEK:
Jajka zmiksować z cukrem i solą na kogel-mogel. Dodać skórkę z cytryny i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Wlać olej i roztopione masło. Wymieszać. 

Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
Za pomocą łyżki ponakładać do papilotek. Na wierzch ułożyć po kilka borówek (zachować kilka do dekoracji kremu). Aby magdalenki ładnie rosły można papilotki dodatkowo włożyć w foremki na babeczki.
Piec w nagrzanym piekarniku 190' przez ok.20 minut.

Upieczone i zimne magdalenki dekorujemy wcześniej przygotowanym kremem.
Kliknij aby powiększyć zdjęcie.


WYKONANIE KREMU:
Ugotować budyń z cukrem.Wystudzić. (Aby nie było na wierzchu skorupki, przykryć folią, tak aby dotykała budyniu).
Miksujemy budyń powoli dodając kawałki miękkiego masła. Gdy uzyskamy puszysty krem, dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Udekorować magdalenki .

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz