SKŁADNIKI :(24 dużych rurek) (czas ok.2 godziny)
CIASTO:
- 700g mąki
- 1 margaryna
- 2 jajka
- 200ml śmietany
- 100g cukru
- 50g świeżych drożdży
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 budyń waniliowy
- 2 szkl mleka (do budyniu)
- 1 masło (temp.pokojowa)
- 1/2 szkl cukru
- wanilia lub cukier waniliowy
WYKONANIE: (krem)
Zagotować budyń według przepisu na opakowaniu z 1/2szkl cukru i wanilią.
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
Zimny budyń miksujemy, dodając powoli miękkie masło, aż uzyskamy puszysty krem. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy nadziewamy zimne rurki.
Posypujemy cukrem pudrem.
WYKONANIE: (ciasto)
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
Do średniej miseczki pokruszyć drożdże, dodać cukier i śmietanę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę posiekać z margaryną, jajkami, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
Nie czekając, aż urośnie podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki prostokąt i radełkiem pokroić na 6 długich pasków. Paski ciasta nawijamy zachodząc na siebie na rurkowe foremki (foremki powinny być posmarowane masłem). Zostawić chwilę do wyrośnięcia( ok 15 minut). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180' na złoty kolor ok .20 minut.
Poczekać, aż lekko przestygną i delikatnie wykręcić foremkę.
Zimne rurki nadziewać kremem waniliowym.
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz