piątek, 10 maja 2013

Rurki z kremem - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Efektowne i smaczne. Mało kto potrafi im się oprzeć. Robione z ciasta francusko-drożdżowego, dość łatwe w przygotowaniu.

SKŁADNIKI :(24 dużych rurek) (czas ok.2 godziny)

CIASTO:
  • 700g mąki
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • 200ml śmietany
  • 100g cukru
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
KREM: 
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szkl mleka (do budyniu)
  • 1 masło (temp.pokojowa)
  • 1/2 szkl cukru
  • wanilia lub cukier waniliowy
Dodatkowo cukier puder do posypania i foremki do robienia rurek (można użyć patyczków z drzewa owocowego pozbawionych kory, pamiętając jednak, aby były proste).

WYKONANIE: (krem)
Zagotować budyń według przepisu na opakowaniu z 1/2szkl cukru i wanilią.
Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
Zostawić do ostygnięcia (aby nie powstała skórka, przykrywamy folią tak, aby dotykała budyń).
Zimny budyń miksujemy, dodając powoli miękkie masło, aż uzyskamy puszysty krem. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy nadziewamy zimne rurki.
Posypujemy cukrem pudrem.

WYKONANIE: (ciasto)
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
Do średniej miseczki pokruszyć drożdże, dodać cukier i śmietanę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę posiekać z margaryną, jajkami, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
Zrobić kopczyk, w środek wlać podrośnięte drożdże i szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. 



Nie czekając, aż urośnie podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki prostokąt i radełkiem pokroić na 6 długich pasków. Paski ciasta nawijamy zachodząc na siebie na rurkowe foremki (foremki powinny być posmarowane masłem). Zostawić chwilę do wyrośnięcia( ok 15 minut). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180' na złoty kolor ok .20 minut.
Poczekać, aż lekko przestygną i delikatnie wykręcić foremkę.
Zimne rurki nadziewać kremem waniliowym.
Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz