wtorek, 14 maja 2013

Rogaliki z ciasta francusko-drożdżowego - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

 

Rogaliki z ciasta francusko-drożdżowego. Doskonałe do kawy czy herbaty.
Długo zachowują świeżość.
SKŁADNIKI: (ok.50 sztuk) (czas przygotowania: 1,5 godz)
  • 4-5 szkl.mąki
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • 1 szkl śmietany
  • 50g drożdży
  • 100g cukru
  • Cukier waniliowy
Dodatkowo dżem wiśniowy lub malinowy jako nadzienie rogalików i cukier puder do posypania.

Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
Do śmietany pokruszyć drożdże, wsypać cukier i dokładnie zamieszać.
Odstawić na 15 minut, aż lekko urosną.
Na stolnicy posiekać mąkę z margaryną,  jajkami i cukrem waniliowym. Zrobić kopczyk, wlać rozczyn drożdżowy i szybko wyrabiać ciasto (powinno być miękkie i elastyczne, w razie konieczności dosypać trochę mąki).

Nie czekając aż urośnie, podzielić ciasto na 10 porcji. 

Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
Uformować kulki, każdą cienko rozwałkować (średnicy małego talerzyka), przekroić radełkiem na 4 lub 6 trojkątów. Na każdy nałożyć trochę dżemu (od szerszej strony). Uformować rogaliki (możemy lekko naciągnąć ciasto w trakcie zwijania, to będą ładniejsze). Poczekać, aż trochę urosną (15-20 minut).

Ułożyć na blaszce i piec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku (190') ok.15-20 minut. Czas zależy od naszego piekarnia.
Układać  na dużym talerzu i posypać cukrem pudrem.

Przechowywać w hermetycznym pudełku, aby nie nabrały wilgoci. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz