Rogaliki z ciasta francusko-drożdżowego.
Długo zachowują świeżość.
SKŁADNIKI: (ok.50 sztuk) (czas przygotowania: 1,5 godz)
- 4-5 szkl.mąki
- 1 margaryna
- 2 jajka
- 1 szkl śmietany
- 50g drożdży
- 100g cukru
- Cukier waniliowy
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
Do śmietany pokruszyć drożdże, wsypać cukier i dokładnie zamieszać.
Odstawić na 15 minut, aż lekko urosną.
Na stolnicy posiekać mąkę z margaryną, jajkami i cukrem waniliowym. Zrobić kopczyk, wlać rozczyn drożdżowy i szybko wyrabiać ciasto (powinno być miękkie i elastyczne, w razie konieczności dosypać trochę mąki).
Nie czekając aż urośnie, podzielić ciasto na 10 porcji.
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
Uformować
kulki, każdą cienko rozwałkować (średnicy małego talerzyka), przekroić
radełkiem na 4 lub 6 trojkątów. Na każdy nałożyć trochę dżemu (od
szerszej strony). Uformować rogaliki (możemy lekko naciągnąć ciasto w
trakcie zwijania, to będą ładniejsze). Poczekać, aż trochę
urosną (15-20 minut).
Ułożyć na blaszce i piec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku (190') ok.15-20 minut. Czas zależy od naszego piekarnia.
Układać na dużym talerzu i posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w hermetycznym pudełku, aby nie nabrały wilgoci. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz