Krem z dyni to bardzo smaczna "zupa inaczej". U nas na stole po raz pierwszy pojawiła się rok temu. Nasi znajomi podzielili się z nami zbiorem ze swej działki. Nigdy wcześniej nie robiłam żadnego dania z dyni, ale warto było spróbować. Krem okazał się bardzo smacznym, zdrowym i lubianym daniem w naszej rodzinie. Polecam.
SKŁADNIKI: (4-6 os.)
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
- 300g dyni (bez pestek i skórki)
- 200g marchwi
- 1 por lub cebula
- 1 pietruszka
- 4 średnie ziemniaki
- kostka rosołowa (lub małe udko kurczaka bez kości)
- sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa, kminek, natka pietruszki.
- 1 mała pierś z kurczaka
- 200g makaronu (muszelki, kolanka, świderki)
WYKONANIE:
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kawałki. Zalać wodą, tak aby były przykryte. Dodać kostkę rosołową lub udko bez kości. Gotować do chwili, aż wszystkie składniki będą miękkie (ok. 30 minut). Dodać przyprawy, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować w blenderze.
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Usmażyć z przyprawami. Zachować.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zachować.
Krem z dyni ponalewać w talerze lub flaczarki.
Posypać natką, dodać kawałki kurczaka i makaron.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz