niedziela, 19 maja 2013

Pieczony boczek z ziemniakami i sosem pieczarkowym - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com





















Dla tych, co sobie mogą pozwolić na dodatkową dawkę cholesterolu.

SKŁADNIKI: (4 os) (czas przygotowania: 2 godziny)

  • chudy boczek (ok.1,5)
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka.
  • 6 dużych ziemniaków (obranych i pokrojonych w grube talarki lub kostkę)
  • cząber lub koperek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 400g pieczarek
  • 200ml śmietany
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

WYKONANIE:

Boczek najlepiej dzień wcześniej namarynować przyprawami.
Podsmażyć ze wszystkich stron.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

Owinąć folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku (200') przez 60minut.
Dodać ziemniaki, przykryć i piec razem ok. 30 minut.
Po tym czasie sprawdzić miękkość mięsa i ziemniaków. Dopiec bez przykrycia (ok. 20 minut).
Pieczarki oczyścić i pokroić w talarki. Zachować.

 
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. 

Dodać pokrojone pieczarki z przyprawami (solą i pieprzem).
 

Chwilę podsmażyć mieszając, zanim zaczną puszczać wodę wlać sok z cytryny i śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką. Zagotować mieszając. 
Wsypać zieleninę.
Na półmisek wyłożyć pokrojony boczek, ziemniaki i sos pieczarkowy. Podawać gorące.
SMACZNEGO!


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz