Dla tych, co sobie mogą pozwolić na dodatkową dawkę cholesterolu.
SKŁADNIKI: (4 os) (czas przygotowania: 2 godziny)
- chudy boczek (ok.1,5)
- sól, pieprz, tymianek, bazylia,
majeranek, gałka muszkatołowa, papryka.
- 6 dużych ziemniaków (obranych i pokrojonych w grube talarki lub kostkę)
- cząber lub koperek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- 400g pieczarek
- 200ml śmietany
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE:
Boczek najlepiej dzień wcześniej namarynować przyprawami.
Podsmażyć ze wszystkich stron.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Owinąć folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku (200') przez 60minut.
Dodać ziemniaki, przykryć i piec razem ok. 30 minut.
Po tym czasie sprawdzić miękkość mięsa i ziemniaków. Dopiec bez przykrycia (ok. 20 minut).
Pieczarki oczyścić i pokroić w talarki. Zachować.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie.
Dodać pokrojone pieczarki z przyprawami (solą i pieprzem).
Chwilę podsmażyć mieszając, zanim zaczną puszczać wodę wlać sok z cytryny i śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką. Zagotować mieszając.

Na półmisek wyłożyć pokrojony boczek, ziemniaki i sos pieczarkowy. Podawać gorące.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz