sobota, 10 sierpnia 2013

Babeczki z kremem waniliowym i jeżynami - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Przepyszne kruche babeczki z waniliowym kremem i owocami (maliny,jeżyny,jagody,borówki).
Doskonałe na przyjęcia czy spotkanie w gronie przyjaciół. 
Łatwe w wykonaniu i piękne jako dekoracja.

SKŁADNIKI:(ok.30 sztuk) (metalowe foremki)

CIASTO:

  • 125g masła
  • 125g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • ok. 300g mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Masło usiekać z 1/2 mąki, cukrem, żółtkami, mąką ziemniaczaną, solą, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia
Powoli dosypujemy pozostałą mąką i zagniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zostawiamy na godzinę w lodówce, aby nam odpoczęło.
Przygotować foremki tj. posmarować masłem.
Ciasto najwygodniej jest podzielić na 30 części. Formować kulki i delikatnie rozwałkować każdą na cienki placek.Wykładać każdą metalową foremkę surowym ciastem.
Ciasto możemy też całe rozwałkować na duży placek i wycinać szklanką krążki, którymi potem wykładamy foremki. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180' na złoty kolor ok, 20-25 minut.

KREM:

  • 3-4 żółtka
  • 125g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej(50g)
  • 2 szkl mleka
  • 3/4 masła
  • Dodatkowo 200g jeżyn, malin itp.

Żółtka uwiercić z cukrem na kogel-mogel. Dodać mąkę ziemniaczaną.
Mleko zagotować. Gorącym mlekiem zalać żółtka, zmiksować.
Wszystko jeszcze raz zagotować ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Przykryć folią, tak aby dotykała powierzchni budyniu. Dokładnie wystudzić. Zimny miksujemy dodając powoli masło o temp. pokojowej.
Krem schłodzić.
W zimne babeczki nakładamy krem i dekorujemy owocami.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. MMMm:) Wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję,jeśli dbamy o linie ,to tylko na wyjątkowe okazje.pozdrawiam I powodzenia.:)

    OdpowiedzUsuń