Ja osobiście wolę bez dodatków, popijając zwykłą kawą z mlekiem.
Delikatny, puszysty nie kruszy się, taki powinien być zawsze. Po za tym, bardzo długo zachowuje świeżość.
Na pewno się nie rozczarujecie i dołączycie ten przepis do swoich ulubionych. Z tego samego ciasta możecie robić chałki, drożdżówki, rogaliki. Najlepszy przepis na drożdżowiec.
SKŁADNIKI : (blacha 25 x 35 cm)
- 50g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 450g mąki
- 150g cukru
- 125g masła
- 125ml mleka
- szczypta soli
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Kruszonka : 60g masła, 50g cukru, 70g mąki - wszystko razem pokruszyć palcami.
Nie powinna być zbyt sucha, ani zbyt tłusta. Po rozgnieceniu między palcami pozostają małe, ale zwarte kawałeczki ciasta.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Z drożdży, dwóch łyżek cukru, dwóch łyżek mąki i kilku łyżek mleka zrobić rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Do średniej miski wsypać prawie całą przesianą mąkę, cukier, sól, żółtka, jajko i mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Rozpuścić masło i powoli wlewać do ciasta, wyrabiając ręką.
Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i odstawać nam od dłoni. Ciasto drożdżowe nie może być zbyt tępe, aby po upieczeniu pozostało puszyste i delikatne. Po wierzchu delikatnie posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości (gdyby wyszło zbyt rzadkie dosypać 2 - 3 łyżki mąki).
Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na kilka małych kulek, układamy je na blaszce w niewielkich odstępach, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
Zostawiamy na kilka minut, aby jeszcze raz wyrosło. Kulki ciasta powinny się lekko dotykać. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 190' przez ok. 50-60 minut.
Pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
Nie musimy kroić nożem, tak upieczone ciasto przypomina złączone ze sobą bułeczki, które wystarczy rozdzielić za pomocą rąk .
Smacznego !
Pięknie wyrośnięty :) Dobrze jest mieć sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe :))
OdpowiedzUsuńDziękuję ! Ją bardzo lubię ciasta drożdże. Robię je już od kilku lat i zawsze miałam jakieś ale...aż do udoskonalenia przepisu. Teraz już robię tylko ten. Polecam i Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńfatalne nic nie urosło
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, że Ci nie wyszło. Może miałaś stare drożdże lub wystawiłaś ciasto do piekarnika nim urosło drugi raz, ale według mnie to wina drożdży.
Usuń