poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Drożdżowiec z kruszonką - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Przepyszny i delikatny placek drożdżowy z kruszonką. Doskonały na śniadanie z dodatkiem masła, dżemu lub miodu.
Ja osobiście wolę bez dodatków, popijając zwykłą kawą z mlekiem.
Delikatny, puszysty nie kruszy się, taki powinien być zawsze. Po za tym, bardzo długo zachowuje świeżość.
Na pewno się nie rozczarujecie i dołączycie ten przepis do swoich ulubionych. Z tego samego ciasta możecie robić chałki, drożdżówki, rogaliki. 
Najlepszy przepis na drożdżowiec.

SKŁADNIKI : (blacha 25 x 35 cm)

  • 50g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 450g mąki
  • 150g cukru
  • 125g masła
  • 125ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Kruszonka : 60g masła, 50g cukru, 70g mąki - wszystko razem pokruszyć palcami.
Nie powinna być zbyt sucha, ani zbyt tłusta. Po rozgnieceniu między palcami pozostają małe, ale zwarte kawałeczki ciasta.


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Z drożdży, dwóch łyżek cukru, dwóch łyżek mąki i kilku łyżek mleka zrobić rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Do średniej miski wsypać prawie całą przesianą mąkę, cukier, sól, żółtka, jajko i mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Rozpuścić masło i powoli wlewać do ciasta, wyrabiając ręką.
Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i odstawać nam od dłoni. Ciasto drożdżowe nie może być zbyt tępe, aby po upieczeniu pozostało puszyste i delikatne. Po wierzchu delikatnie posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości (gdyby wyszło zbyt rzadkie dosypać 2 - 3 łyżki mąki). 
Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na kilka małych kulek, układamy je na blaszce w niewielkich odstępach, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
Zostawiamy na kilka minut, aby jeszcze raz wyrosło. Kulki ciasta powinny się lekko dotykać. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 190' przez ok. 50-60 minut.
Pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
Nie musimy kroić nożem, tak upieczone ciasto przypomina złączone ze sobą bułeczki, które wystarczy rozdzielić za pomocą rąk .
Smacznego !

4 komentarze:

  1. Pięknie wyrośnięty :) Dobrze jest mieć sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ! Ją bardzo lubię ciasta drożdże. Robię je już od kilku lat i zawsze miałam jakieś ale...aż do udoskonalenia przepisu. Teraz już robię tylko ten. Polecam i Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fatalne nic nie urosło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że Ci nie wyszło. Może miałaś stare drożdże lub wystawiłaś ciasto do piekarnika nim urosło drugi raz, ale według mnie to wina drożdży.

      Usuń