Torcik na lato. Nie za słodki, orzeźwiający, doskonały do popołudniowej kawy.
Jest to torcik na kruchym cieście, przełożony malinowym dżemem z musem jogurtowo - malinowym. Udekorowany świeżymi malinami i malinową galaretką.
SKŁADNIKI : (tortownica 26 cm) (2 godz. + 6 godzin oczekiwania)
Ciasto :
- 200g margaryny
- 200g cukru
- 2 żółtka
- 300g mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały słoik dżemu malinowego
- 500g malin do dekoracji
- 1 galaretka malinowa
Mus malinowy :
- 600g jogurtu greckiego naturalnego
- 100g cukru pudru
- 2 duże łyżki żelatyny
- 1 szkl malin
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki. Wszystko składniki posiekać nożem i szybko zagnieść kruche ciasto.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą cienko rozwałkować na wielkość średnicy tortownicy. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, a boki posmarować masłem.
Położyć pierwszy placek obciąć ewentualny nadmiar ciasta i ponakuwać widelcem. Posmarować dżemem i przykryć drugim plackiem, który również nakuwamy widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180' ok. 45 minut na złoty kolor.
Upieczony pozostawiamy do ostygnięcia w tortownicy.
Mus malinowy:
Maliny zagotować z cukrem. Dodać żelatynę i dokładnie mieszać, aż do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Wlać do malin zimny jogurt, wymieszać.
Tak przygotowany mus wylać do tortownicy na kruche i chłodne ciasto.
Nim mus całkiem stężeje udekorować malinami. Wstawić do lodówki.
Przygotować galaretkę wg. przepisu na opakowaniu. Wystudzić i zimną, lekko tężejącą galaretką zalać maliny. Pozostawić na kilka godzin w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej lub odczekać kilka godzin, aż wszystko dobrze zastygnie. Przed podaniem obkroić tortownice gorącym nożem i zdjąć obręcz. To pozwoli uniknąć problemu w czasie jego krojenia.
Smacznego!
Smacznie wygląda, muszę go zrobić :)
OdpowiedzUsuń...i dobrze smakuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń